Logo_graad

Er is forse kritiek geuit op de Gezondheidsraad. De raad zou namelijk niet het onafhankelijke, wetenschappelijke adviesorgaan zijn dat ze zou moeten zijn. De overheid bemoeit zich namelijk met de besluitvorming, waardoor politieke motieven een grote invloed spelen en de gezondheidswinst niet voorop staat. Dat zegt emeritus hoogleraar en kinderarts infectioloog Ronald de Groot over de besluitvorming rond vaccinatieprogramma's van de Gezondheidsraad, meldt De Telegraaf. 

“De Gezondheidsraad vergadert in het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid en er zijn altijd ambtenaren van het ministerie bij die vergadering aanwezig. Dat noem ik niet onafhankelijk”, zegt De Groot. Hij was een tijdje geleden nog actief lid van de raad. Binnen de eigen gelederen heeft hij zijn klachten regelmatig aangekaart, maar dat sorteerde niet het effect. Het moet nu publiekelijk gezegd worden, vindt hij.

Een woordvoerder van de raad pareert de kritiek. “De Gezondheidsraad is een onafhankelijke instelling, dat is bij wet zo en dat is al meer dan een eeuw zo. Onze 170 leden opereren onafhankelijk en transparant, om zo alleen al de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.”

In de tien jaar dat De Groot in dienst was van de raad, maakte hij zich sterk om een vaccin tegen rotavirus te laten opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ieder jaar worden 5000 kinderen met het virus, dat ernstige diarree veroorzaakt, opgenomen in het ziekenhuis. Van hen overlijden er ongeveer vijf. 

© Nationale Zorggids