Onderzoekers menen dat nieuwe regels rondom interlandelijke adoptie het systeem niet waterdicht maken. Desondanks komt dit systeem er toch, wat betekent dat angst voor misstanden ook blijft. De afgelopen jaren is ontdekt dat er decennialang documenten zijn vervalst, vrouwen zwanger zijn gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen en is informatie over identiteit en afkomst van een kind bewust verborgen gehouden. Dit meldt NOS.
In 2021 was interlandelijke adoptie even helemaal niet meer mogelijk vanwege een rapport over ernstige misstanden. Of er een systeem ontworpen kon worden zodat dergelijke misstanden voorkomen konden worden, werd toen ook al flink betwijfeld. Inmiddels is interlandelijke adoptie uit acht landen weer mogelijk. Het achtste land, Bulgarije, kreeg in januari van dit jaar weer groen licht. Vier organisaties in Nederland bemiddelen op dit moment adoptie uit het buitenland. Het is de bedoeling om hier één centrale organisatie van te maken die onder toezicht van de overheid komt te staan.
'Halfbakken oplossing'
De geadopteerde Dong Hee Kim noemt het een halfbakken oplossing. “In dit soort zaken, waar zo fundamenteel mensenrechten en kinderrechten worden geschonden, is elk compromis slap. En uiteindelijk een legitimatie voor het doorgaan met het schenden van die rechten.” Ook het FIOM denkt niet dat het systeem ooit waterdicht zal zijn. Directeur Ellen Giepmans vindt dat er nu nog te veel naar het belang van de wensouders wordt gekeken, terwijl het belang van het kind leidend is.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky