Normal_wielrenner

Mannen van middelbare leeftijd die meer dan negen uur per week op de fiets zitten lopen een groter risico op de ontwikkeling van prostaatkanker. Dat komt naar voren uit uit een Brits onderzoek onder ruim 5000 fietsers, zo meldt de Telegraaf.

Vijftigers die vaak langere afstanden op de fiets afleggen bleken een zes keer hogere kans te hebben op prostaatkanker. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de verhoogde druk op de prostaat, naar benadrukken dat verder onderzoek nodig is om dit te bewijzen. Overigens werden er geen aanwijzingen gevonden dat fietsen leidt tot onvruchtbaarheid en erectieproblemen. Volgens onderzoeker Mark Hamer geldt het verhoogde risico op prostaatkanker niet voor mensen die slechts van en naar hun werk fietsen.

Eerder werd er al een verband gevonden tussen fietsen en de ontwikkeling van zaadbalkanker. Een bekend voorbeeld hiervan  is ex-wielrenner Lance Armstrong. Hij werd tijdens zijn carrière getroffen door deze ziekte en onderging een succesvolle behandeling.

© Nationale Zorggids