Logo_nvve

Het is niet aannemelijk dat artsen makkelijker tot euthanasie overgaan ondanks de steeds sterkere roep om zelfbeschikking. Dit meldt artsenfederatie KNMG als reactie op de discussie rondom de ‘levenseindepil’, dat een plan is van de Nederlandse Vereniging voor het Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Dit meldt NRC. 

De ‘levenseindepil’ zou uitkomst moeten bieden voor mensen die zelf hun leven willen beëindigen. Volgens het plan van NVVE moet de pil met toestemming van artsen of apothekers uitgegeven kunnen worden, zodat de patiënt zelf zijn einde kan plannen.

De invoering van de pil is in de praktijk onmogelijk, vindt de artsenfederatie. Het beëindigen van het leven van een patiënt zou nooit een verplichting mogen worden voor een arts, zo zegt KNMG-voorzitter Rutger van der Gaag. “De meeste artsen staat open voor euthanasie en willen meedenken met de patiënt. Met artsen als centrale professional wordt het nooit ‘u vraagt, wij spuiten. Artsen behouden altijd het recht om een euthanisatieverzoek te weigeren."

Er is in Nederland steeds meer vraag naar euthanasie. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat euthanasie wil verdubbeld naar ruim 5.300 in 2015. Een arts mag het verzoek alleen inwilligen als een patiënt ‘ondraaglijk en uitzichtloos lijdt’ en ook dan gelden strenge regels. Uit een lezersonderzoek van NCR blijkt dat van de 3.200 ondervraagden ongeveer tweederde wil dat er een ‘levenseindepil’ komt.

Artsen lijken vooralsnog geen gehoor te geven aan de roep tot meer zelfbeschikking. Ook als een arts wel akkoord geeft, moet een onafhankelijke arts de beslissing toetsen voor de levensbeëindiging mag plaatsvinden.

De Nationale Zorggids sprak onlangs met Robert Schurink, directeur van de NVVE, over de toekomstvisie van de NVVE rond euthanasie.

© Nationale Zorggids