Logo_vumc

(Novum) - Twee wetenschappers van het VUmc in Amsterdam gaan in Siberië de bacteriën van een tienduizend jaar oude mammoet in kaart brengen. Ze hopen bekende ziekteverwekkers als tuberculose op het spoor te komen en nieuwe inzichten te krijgen in de aanpak van ziektes, meldt het ziekenhuis woensdag.

De artsen maken deel uit van een groep internationale onderzoekers die deze week afreist naar Jakoetsk in het noorden van Rusland waar vorig jaar de mammoetresten werden gevonden. Het gaat volgens het VUmc om een 'zeer goed geconserveerd' exemplaar die duizenden jaren in het ijs lag.

De Nederlandse onderzoekers hopen intacte ingewanden aan te treffen om zo de darmflora te bemonsteren. Door naar bacteriën als clostridium difficile te kijken die de mammoet bij zich draagt of droeg kan bijvoorbeeld worden onderzocht in hoeverre de wereldwijde verspreiding van antibiotica de hedendaagse darmflora van mens en dier heeft beïnvloed.

Wetenschappers uit andere landen doen onder meer onderzoek naar het bloed van het dier. Koreaanse artsen willen cellen oogsten om een mammoet te klonen.