De kankerzorg dreigt onbetaalbaar te worden, zeggen onderzoekers. De kosten van de medicijnen moeten lager. Ook zou de medische wereld zich moeten losweken van de farmaceutische industrie. Onderzoeker René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis waarschuwt voor de aankomende golf van dure kankermedicijnen. Dat meldt NOS.
Er is een groot verschil tussen medicijnen waarvan het patent is verlopen en nieuwe geneesmiddelen. Waar oudere middelen waarvan het patent verlopen is niet meer dan 2.000 euro per patiënt per jaar kosten, lopen de kosten bij nieuwe medicijnen soms op tot 100.000 euro per patiënt per jaar. Bernards denkt dat de medische wereld de farmaceuten gedeeltelijk moet loslaten als het gaan om de ontwikkeling van medicijnen. Bovendien kunnen geneesmiddelen evengoed ontwikkeld worden door bedrijven van patentvrije medicijnen in plaats van grote farmaceuten.
Het lijkt erop dat grote farmaceutische bedrijven op zoek zijn naar een geneesmiddel dat voor alle vormen van kanker effectief is. “Zo’n middel bestaat natuurlijk niet”, zegt Bernards. "Maar dan hopen ze dat er een middel is dat voor bijvoorbeeld alle vormen van longkanker werkt. Dan heb je wat ze noemen een ‘blockbuster’, waarmee je miljarden kan verdienen.” Hoewel sommige medicijnen in hun eentje niet effectief zijn, kunnen wetenschappers combinaties bedenken om ze effectief te maken, denkt Bernards.
De onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis denkt tevens dat medicijnen met een verlopen patent prima doorontwikkeld kunnen worden, zodat ze elders gebruikt kunnen worden. Maar dat kan alleen als kankerexperts hun samenwerking intensiveren. Bernards roept experts daarom op om de handen ineen te slaan, om zo de kankerzorg goedkoper te maken.
Door: Redactie Nationale Zorggids