Tijdens het bijzonder warme en droge weer in 2018 zagen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University een bijzondere tweesplitsing in het aantal tekenbeetmeldingen bij Tekenradar.nl. Een hoogterecord in de eerste zes maanden en een laagterecord in de laatste zes maanden. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde. Het RIVM adviseert iedereen die in het park, bos of de duinen is geweest, om te controleren op tekenbeten. Dit meldt RIVM.
In 2018 kreeg Tekenradar.nl zo’n 8.500 meldingen van tekenbeten. Dit ligt rond het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Echter, in de eerste helft van 2018 kwamen er meer meldingen binnen dan ooit. Het aantal lag een derde hoger dan gemiddeld. Vanaf juli zakte het aantal meldingen onverwacht hard. De tweede helft van het jaar werden 37 procent minder tekenbeten gemeld dan normaal. Dit was een laagterecord.
Tekenbeetmeldingen hoger dan normaal
Vooral het aantal tekenbeetmeldingen is hoger dan normaal, mogelijk omdat meer mensen naar buiten gingen door het mooie weer en daarmee een grotere kans hadden een tekenbeet op te lopen. In de loop van mei begon een lange periode van droogte. In juli viel er gemiddeld over het land maar 10 millimeter regen. “Een mogelijke reden voor het lage aantal tekenbeten in de tweede helft van 2018 is deze bijzondere droogte” zegt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University. Bekend is dat teken als het heel droog warme april, mei en juni lag het is proberen om uitdroging te voorkomen door in de strooisellaag te kruipen.
Start van het tekenseizoen in 2019
Deze week is het de week van de teek, omdat in april meestal het tekenseizoen start. “Door de stijgende temperatuur worden teken actief, terwijl ook meer mensen in hun vrije tijd naar het groen gaan. Hierdoor neemt het aantal tekenbeten ook toe”, vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. Op dit moment is het aantal meldingen weer normaal voor de tijd van het jaar.
Door: Nationale Zorggids