In sommige families kunnen borst-, eierstok-, en prostaatkanker vaker voorkomen dan in andere families. Om die vormen in een vroegtijdig stadium op te sporen, is Borstkankervereniging Nederland begonnen met een campagne. Op de website hetzitindefamilie.nl kan een vragenlijst worden ingevuld. Dit is een goede stap om de risico's van deze vormen van kanker op te sporen. Dat meldt ANP Expert Support.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1300 vrouwen eierstokkanker. Hiervan hebben drie op de vier vrouwen al uitgezaaide ziekte. Slechts één op de drie vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker is vijf jaar na behandeling nog in leven. De overlevingskans van eierstokkanker, uitgedrukt in vijfjaarsoverleving, van uitgezaaid eierstokkanker is dus slecht.
Stadium waarin de ziekte wordt ontdekt
De vijfjaarsoverleving wordt bepaald door het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Hoe eerder, hoe beter. Jammer genoeg zijn er echter geen testen om te screenen op deze vorm van kanker. Het lukt ons dus nog niet om door middel van onderzoeken te ontdekken wie eierstokkanker gaat krijgen of wellicht al in een heel vroeg stadium heeft. In sommige families zijn er meer dan gemiddeld veel kankerpatiënten. Dit kan komen door een verandering in de kern van de cellen, een genmutatie. De meest voorkomende genmutatie is de BRCA-mutatie. In families met deze BRCA-genmutatie is het risico op eierstokkanker, borstkanker, prostaatkanker hoger. De mutatie is aan te tonen met een bloedonderzoek. Is er een BRCA-mutatie aangetoond dan kan diegene, na gesprekken met een gynaecoloog, kiezen voor een risico verminderende operatie.
Door: Nationale Zorggids