Met het eten van 180 gram peulvruchten per dag kan het LDL-cholesterol in het bloed worden verlaagd. Dat is aangetoond in een Amerikaans onderzoek dat verschenen is in de Canadian Medical Association Journal, zo meldt Nu.nl.
LDL-cholesterol staat ook wel bekend als het 'slechte cholesterol', dat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers is met het onderzoek voldoende bewijs gevonden voor het voorschrijven van peulvruchten zoals linzen, erwten en kikkererwten. Deze groentes worden al langer aanbevolen, maar een gunstig effect op de verlaging van cholesterol in het bloed is voorheen nooit wetenschappelijk aangetoond.
De wetenschappers voerden een metastudie uit op 26 onderzoeken met in totaal 1.037 proefpersonen. Uit de analyse blijkt dat een dagelijkse dosis van 180 gram peulvruchten het LDL-cholesterol met vijf procent verlaagt. Volgens de onderzoekers leidt deze verlaging tot een vijf procent lagere kans op hart- en vaatziekten.
© Nationale Zorggids