Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Sinds begin deze maand krijgen huisartsen een tolkenvergoeding voor statushouders. Huisartsen zijn hierover echter niet tevreden, want zij vinden dat een tolkentelefoon veel vaker en langer nodig is. Bovendien zouden andere beroepsgroepen als tandartsen, verloskundigen en ggz-artsen ook een vergoeding moeten krijgen, vindt artsenfederatie KNMG. Dat meldt NOS. 

Alle hulpverleners kregen eerder een vergoeding voor het gebruik van de tolkentelefoon, echter is deze vergoeding in 2012 wegbezuinigd. Hoewel huisartsen sinds deze maand weer een vergoeding krijgen, is het nog niet voldoende. Tandartsen, verloskundigen en artsen moeten de tolk alsnog zelf betalen.

“Bij verloskunde zijn er een aantal spoedindicaties die we snel willen weten. We willen niet moeten wachten tot de partner thuiskomt voor een vertaling”, zegt verloskundige Gerjanne Vrielink. Zes maanden is volgens haar ook te kort. Wij kunnen niet binnen een half jaar Arabisch leren, en andersom kunnen hulpbehoevende asielzoekers niet binnen een half jaar Nederland leren, legt Vrielink uit.

De helft van de patiënten van huisarts Henny den Hartog komt uit het buitenland en beheerst de Nederlandse taal onvoldoende. Nu komen vaak familieleden mee om één en ander te vertalen, maar dat mag volgens haar niet altijd de oplossing zijn. Vooral niet als om intieme problemen gaat. Bovendien vertalen familieleden niet altijd alles, waardoor een juiste diagnose op zich laat wachten.

Artsenfederatie KNMG liet onderzoek doen naar de situatie en hieruit blijkt dat er een stuk meer tolken nodig zijn dan nu worden gebruikt. “Omdat de zorgvraag niet goed kan worden vastgesteld, lopen patiënten extra risico en zijn er meer vervolgbezoeken nodig’, zeggen de onderzoekers.

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid van mening is dat het de verantwoordelijkheid is van de mensen om Nederlands te leren, snapt het wel dat niet iedereen dat zomaar kan. Er zijn daarom uitzonderingen voor bijvoorbeeld de mensen in asielzoekerscentra, slachtoffers van mensenhandel en vrouwen die in de crisisopvang zitten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids