Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

Zeker vijfhonderd artsen die in loondienst zijn in Drentse en Groningse ziekenhuizen verdienen meer dan de Balkenendenorm van 179.000 euro. Zo verdiende een medisch specialist in het UMCG vorig jaar 363.000 euro. Dergelijke salarissen dienen vermeld te worden in de jaarrekeningen van ziekenhuizen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Artsen in loondienst mogen meer verdienen dan de Wet Normering Topinkomens (gebaseerd op de Balkenendenorm). Zo kunnen zij namelijk op financieel niveau concurreren met vrijgevestigde artsen. Volgens de Federatie Medisch Specialisten is het gemiddelde loon van een arts 194.000 euro per jaar.
“Specialisten in dienstverband bij algemene ziekenhuizen verdienen met een werkweek 52 tot 55 uur maximaal 173.000 euro, universitair specialisten 178.000 euro en de hoogleraar/afdelingshoofd maximaal 220.000”, light een woordvoerder van de Federatie Medisch Specialisten toe.

In het Noorden van het land (Groningen en Drenthe) zijn er zeker vijfhonderd artsen die meer dan 179.000 euro per jaar verdienen. Van de vijfhonderd zijn er 324 werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG), 73 zijn in loondienst bij Treant Zorggroep, 72 bij Ommelander Ziekenhuisgroep, 34 bij het Martini Ziekenhuis in Groningen en 24 werken bij het Wilhelmina Ziekenhuis. De salarissen van specialisten in loondienst zijn in het westen echter nog hoger. Zo verdient een medisch specialist van het AMC jaarlijks 624.000 euro.

De hoge salarissen zijn toegestaan, zegt de Federatie. Zeker als gekeken wordt naar het loon bij een 40-urige werkweek zal blijken dat veel salarissen uiteindelijk onder de WNT uitkomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids