Na de ontslagen die eerder in de zorg gevallen zijn, hebben we de zorgmedewerkers nu weer hard nodig. De Kamer bespreekt met demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid hoe dit kan en hoe dit verder moet. Dit meldt Tweede Kamer.
In de afgelopen jaren zijn er 77.000 mensen in de zorg ontslagen. Maar inmiddels is er sprake van een personeelstekort en zijn de zorgprofessionals heel hard nodig. In de toekomst kan het tekort zelf oplopen naar 125.000 mensen. Als het economisch slechter gaat vliegt iedereen er dus uit en als het beter gaat mag men weer terugkomen, concludeert Fleur Agema van de PVV. Zij vindt dat je zo niet met mensen omgaat. Bergkamp (D66) noemt het "schrijnend" en Kuik (CDA) vindt het "op z'n minst wrang".
Die ontslagen deden ook Van Rijn pijn, zegt hij, maar de maatregelen waren nodig vanwege de crisis en voor de houdbaarheid van de zorg in de toekomst. Ontslagen vielen destijds helaas in de hele maatschappij, niet alleen in de zorg. Maar hoe krijgen we de zorgmedewerkers weer terug in de zorg nu we ze nodig hebben? Volgens Ellemeet (GroenLinks) moeten we ze meer zekerheid en scholingsmogelijkheden bieden. Net als goede arbeidsomstandigheden en meer loopbaanperspectief, vult Bergkamp aan.
Marijnissen (SP) vindt dat het werk in de zorg moet verbeteren. Meer waardering, minder werkdruk en meer collega's zijn dringend nodig volgens haar. Kuik vraagt de staatssecretaris of het inzetten van zijinstromers kan helpen. El Yassini (VVD) wil mensen weer verleiden om voor de zorg te kiezen. En dan helpt het volgens hem niet om over de zorg te spreken alsof het daar alleen maar kommer en kwel is. De Kamer stemt op 3 oktober over de ingediende moties.