Normal_verpleegkundige

Wijkverpleegkundigen kunnen vanaf volgend jaar zelf bepalen welke zorg zij aanbieden aan mensen in hun buurt. Deze zorg wordt opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Dat meldt Trouw.

Dit staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Op dit moment wordt langdurige verpleging nog betaald uit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Vanaf volgend jaar wordt de langdurige verpleging vergoed door de zorgverzekeraars.

Wijkverpleegkundigen krijgen hierin een zelfstandige rol, zo blijkt uit het wetsvoorstel. De beroepsgroep van verpleegkundigen schrijft richtlijnen die bepalend zijn voor de zorg die wettelijk wordt vergoed. Ze gaan samenwerken in sociale wijkteams met onder meer maatschappelijk werkers en verzorgers en krijgen min of meer de spilfunctie die huisartsen nu hebben.

Doordat de wijkzorg in de basisverzekering komt, zullen verzekeraars een stem hebben in met wie contracten worden aangegaan. Ook mogen de verzekeraars uitmaken of een wijkverpleegkundige meteen al zorg mag leveren, of dat een doorverwijzing van de huisarts nodig is.

© Nationale Zorggids