Normal_normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

Ook in 2014 waren er Nederlanders die gemoedsbezwaren hadden tegen de verplichte zorgverzekering. Vanuit hun geloof- of levensovertuiging willen ze geen enkele vorm van verzekeringen. In 2014 waren er 12.504 geregistreerde gemoedsbezwaarden. Dat verschilt weinig met het aantal gemoedsbezwaarden in 2013. Dit schrijft Nieuwsbank.nl.

In vergelijking met 2013 waren er 62 geregistreerde gemoedsbezwaarden minder in 2014. De eerder verwachte stijging heeft niet doorgezet. Dit kan komen door de veranderingen in 2015. De regelingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn opgegaan in andere wetten. Deze verandering zou kunnen zorgen voor extra kosten die gemoedsbezwaarden moeten betalen voor medische zorg. Aan de andere kant is de bijdrage voor het Zorgverzekeringswet afgeschaft, waardoor er weer minder kosten zijn. Verder zitten er ook geen extra voordelen aan deze verandering in de AWBZ, waardoor dit niet heeft geleid tot een duidelijke verdere stijging. 
 
Gemoedsbezwaarden moeten bijdragevervangende belasting betalen aan de Belastingdienst. Hiermee bouwen zij een spaartegoed op. Zorginstituut Nederland gebruikt dit voor de kosten die worden gemaakt voor medische zorg. Van dat spaartegoed ging er altijd een deel naar het Zorgverzekeringsfonds. Per 1 januari 2015 is de bijdrage aan het Zorgverzekeringsfonds afgeschaft en dit houdt in dat gemoedsbezwaarden meer spaartegoed overhouden om medische zorg te bekostigen. 
 
Of deze constante lijn van het aantal geregistreerde gemoedsbezwaarden zich in 2015 heeft doorgezet, wordt volgend jaar pas duidelijk. Dan is het nieuwe rapport Verzekerdenmonitor 2016 beschikbaar.
 
© Nationale Zorggids