Inwoners die beperkt financieel zelfredzaam zijn, kunnen door de collectieve zorgverzekering voorkomen dat ze betalingsachterstanden oplopen. Dit blijkt uit onderzoek van Rebel, in opdracht van BS&F, meldt de Zorgverzekeringslijn.
Een collectieve zorgverzekering van gemeenten blijkt op vier vlakken een positieve uitkomst te hebben. Niet alleen leidt de gemeentepolis tot 40 procent minder betalingsachterstanden, ook leidt het tot 35 procent minder aanvragen voor de bijzondere bijstand medische kosten, tot minder zorgmijding en helpt de gemeentepolis gemeenten een effectief beleid op te stellen voor inwoners met een minimuminkomen.
Minder verrassingen
Dat er flink minder betalingsachterstanden zijn, komt volgens Marije Gravemaker van BS&F doordat de gemeentepolis zorgt voor minder verrassingen. “Met de gemeentepolis kunnen minima een uitgebreidere dekking krijgen dan zonder. Ook worden het verplicht eigen risico en de eigen bijdragen meeverzekerd en worden kostensoorten die belangrijk zijn voor de doelgroep, zoals de eigen bijdrage Wmo vergoed. Dit alles zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat gebruikers verrast worden door een zorgrekening die ze niet kunnen betalen.”
Ondanks dat het een tijdlang trend was voor zorgverzekeraars om hun collectiviteitspolis uit gemeenten weg te halen, blijkt dat 95 procent van de gemeenten de gemeentepolis belangrijk vinden om te kunnen aanbieden. Het helpt gemeenten een goed beleid te voeren voor hun minima, zodat zij minder zorg mijden en schulden krijgen.
Door: Nationale Zorggids
Goed weergegeven waarom en met de voordelen ervan.