Normal_slotervaartziekenhuis_amsterdam_2008

(Novum) - Aysel Erbudak heeft in haar tijd als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis zakelijke overeenkomsten gesloten die niet in het belang van het Amsterdamse ziekenhuis waren. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De zakenvrouw was betrokken bij de transacties met een totale waarde van meer dan twee miljoen euro.

Volgens de onderzoekers sloot Erbudak deals met het ziekenhuis, of regelde ze dat het ziekenhuis met anderen handelde, zonder dat die transacties ten goede kwamen aan het ziekenhuis. Wie er wel profiteerde wordt in het midden gelaten, maar vorige zomer doken verhalen op over zelfverrijking van Erbudak, ten koste van het ziekenhuis.

Zo gebruikte ze de creditcard van het ziekenhuis om voor in totaal 140 duizend euro aan hotelrekeningen te betalen. Daardoor draaide het ziekenhuis op voor verblijven in chique hotels op Aruba, in Cannes, Parijs, Rome, Washington en Hollywood. Voor haar verweer dat het deels zakelijke verblijven waren en dat ze de overige kosten van plan was terug te betalen, is weinig tot geen onderbouwing.

Het Slotervaart werd in 2006 door Erbudak en haar zakenpartner Jan Schram overgenomen, waardoor het als eerste algemene ziekenhuis in Nederland volledig in particuliere handen kwam. Het ziekenhuis werd inzet van een machtsstrijd tussen Erbudak en de erven van Schram, nadat die in 2012 was overleden.

De Ondernemingskamer had om een onderzoek gevraagd naar mogelijk wanbeleid wegens de schorsing van Erbudak als ziekenhuisbestuurder. Uit het onderzoek blijkt nu dat de moedermaatschappijen, onder meer bestuurd door de erven van Schram, geen legitieme redenen hadden tot een aandelenuitgifte. Erbudak betoogde eerder dat die emissie alleen ten doel had haar aandelen te laten verwateren om haar zodoende volledig buitenspel te zetten.

Begin dit jaar werd het ziekenhuis na nieuw gesteggel overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.