Normal_download__4_

Afgelopen vrijdag hebben ambulancediensten in Drenthe en Friesland een alarmsysteem in gebruik genomen waarbij automobilisten via hun smartphone geattendeerd worden op de nadering van een ziekenwagen met spoed. Via een app worden de bestuurders gewaarschuwd in spraak en beeld over de toesnellende ziekenwagen met zwaailicht en sirene. Dit meldt Skipr. 

Het alarmsysteem wordt vooralsnog eerst in het noorden van het land toegepast. De ambulancediensten elders in Nederland zullen het systeem later gaan implementeren. Voor het nieuwe middel zijn 50 ambulances in Friesland en Drenthe uitgerust met een speciale GPS-zender. De app heet Sireneradar. Het mobiele programmaatje werkt ook samen met het veelgebruikte Flitsmeister. 
 
De Sireneradar is ontwikkeld als alternatief voor het mislukte Flister. Dit alarmsysteem, waarmee de bestuurder via de autoradio gealarmeerd wordt voor de naderende ambulance, mislukte al in de experimentele fase. Commerciële omroepen maakten bezwaar tegen de inbraak op hun uitzendingen. 
 
© Nationale Zorggids