Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank

(Novum) - De voorgenomen fusie tussen het AMC en het VUmc gaat voorlopig niet door. De Amsterdamse ziekenhuizen hebben vanwege juridische bezwaren van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten hun verzoek in te trekken. Dat bevestigt een woordvoerder van het VUmc donderdagavond.

In gesprekken met de ACM bleek dat er op dit moment geen fusie plaats kan vinden. Zo zijn het VUmc en de Vrije Universiteit onder meer nog verenigd in een stichting en voor een fusie zouden ze eerst gescheiden moeten worden tot twee zelfstandige rechtspersonen.

Het AMC en het VUmc maakten in december hun voornemen bekend om te willen fuseren. Het plan was om de twee raden van bestuur in de zomer van 2014 samen te voegen. Vorig jaar maart tekenden beide ziekenhuizen al een intentieverklaring om meer samen te werken.

Die samenwerking gaat gewoon door, benadrukt de woordvoerder. Op de vraag of er op een later moment alsnog een fusie komt, wilde hij niet ingaan.

In de ziekenhuizen werken samen vijftienduizend medewerkers en worden jaarlijks een half miljoen patiënten behandeld. Aan de twee instellingen studeren bovendien ruim vijfduizend geneeskundestudenten.