Raad van bestuur, chirurgen en doktersassistenten openen samen het Centrum voor ColoProctologie

Op 14 april is het nieuwe Centrum voor Coloproctologie in het IJsselland Ziekenhuis officieel geopend. Vanaf deze week kunnen alle patiënten met klachten rondom de anus in het nieuwe centrum terecht. Het centrum vormt een verdere uitbreiding van de voorzieningen voor de maag,- darm en leverzorg in het Ziekenhuis.  Daarnaast heeft een belangrijke bijdrage van de Stichting Roparun er voor gezorgd dat het verblijf voor de patiënt zo aangenaam mogelijk is. 

Na de opening van het Maag,- Darm- en Levercentrum in november 2013 is het IJsselland Ziekenhuis trots dat het de voorzieningen voor speerpunt maag- darm en leverzorg opnieuw kan uitbreiden. 
 
Maag- darm en leverchirurg dr. E.J.R. de Graaf: “We hebben de afgelopen afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt in proctologie en in de beoordeling van tumoren aan de anus. In verband met bijvoorbeeld nieuwe operatietechnieken voor aambeien en door het bevolkingsonderzoek darmkanker neemt ook het aantal patiënten voor andere darmproblemen toe. We hadden meer capaciteit nodig en in het centrum kunnen we deze behandelingen laagdrempelig bieden. Daarnaast is het IJsselland Ziekenhuis een tertiair centrum voor specifieke operaties zoals transanale endoscopische microchirurgie (afgekort tot TEM). Dat houdt in dat veel patiënten in Nederland voor deze operatie naar Capelle a/d IJssel worden verwezen. We hebben deze operatie inmiddels ongeveer 1000 keer uitgevoerd.”
 
Het centrum biedt de chirurgen een uitbreiding met twee behandelkamers met bijbehorend toilet, spreekkamer en balie. Daarnaast een verkoeverkamer, een kamer waar de patiënt na de ingreep even rustig bij kan komen. Het nieuwe Centrum voor Coloproctologie is gelokaliseerd naast de polikliniek chirurgie. 
 
Samen bouwen
Bijzonder is de manier waarop de verbouwing tot stand is gekomen. Het project is een weergave van de manier waarop het ziekenhuis duurzaam wil bouwen. Door de toekomstige gebruikers van de nieuwe ruimtes al in een vroeg stadium in een bouwproject te betrekken, voldoet een ruimte aan wat de gebruiker nodig heeft. De chirurgen en dokterassistenten hebben daarom samen met de bouwdirectie doorgenomen welke voorzieningen voor patiënten nodig zijn en hoe zij het beste in de ruimte kunnen werken. Hierdoor zijn later nauwelijks veranderingen nodig en is het gebruik en werkplezier optimaal. 
 
Rond de bouw hebben de bouwdirectie en de chirurgen op een bijzonder manier samengewerkt. Als symbool hiervoor ontvingen de chirurgen van de raad van bestuur een “gouden” bouwhelm.