Logo_brandwondenstichting

Is plasma het nieuwe wapen tegen infecties bij brandwonden? ZonMw (het instituut dat gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert) geeft samen met zeven gezondheidsfondsen, waaronder de Brandwonden Stichting, een flinke financiële impuls aan wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Achttien onderzoeken die mogelijk een belangrijke doorbraak voor patiënten betekenen, krijgen elk een subsidie van 300.000 euro. De Brandwonden Stichting en ZonMw beoordeelden het onderzoek naar de bestrijding van bacteriën met plasma als alternatief voor antibiotica als haalbaar en zéér relevant. Want gezien de wereldwijd toenemende antibiotica-resistentie, zou dit onderzoek een enorme impact kunnen hebben. 

 
De Brandwonden Stichting is verheugd te melden dat via het Programma Translationeel Onderzoek een subsidie van 300.000 euro is toegekend aan het kansrijke onderzoek naar de bestrijding van bacteriën in brandwonden. Dit is namelijk niet alleen voor brandwondenpatiënten goed nieuws, maar voor alle patiënten die met lastige infecties kampen. 
 
Nieuwe behandeling van infecties 
Als onderzoeker bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN), zoekt Bouke Boekema naar nieuwe manieren om bacteriën te bestrijden zónder daarbij de genezing van brandwonden te belemmeren. Plasma, legt hij uit, is het nieuwste wapen in de strijd tegen bacteriën. Voor steeds meer bacteriën geldt namelijk dat antibiotica ze niet meer kunnen bestrijden. De bacteriën hebben zich zo aangepast dat ze ongevoelig zijn geworden voor de werking ervan. In de hele wereld hebben we dus steeds meer moeite om schadelijke bacteriën te bestrijden, waardoor steeds meer patiënten overlijden of ernstig ziek worden door infecties. De bestrijding van bacteriën met plasma is daarmee een belangrijk wapen tegen die antibiotica-resistentie.
 
Hoe het werkt
Met behulp van zogenaamd argongas wekt Bouke in het lab plasma op. Uit een slang van een apparaat dat wat wegheeft van een supergrote versterker, komt een heel klein lichtgevend druppeltje tevoorschijn. Dat is plasma. Onder dat plasma legt Bouke schaaltjes met vloeistoffen waarin stukjes huid dobberen waarop bacteriën zitten. Als de vloeistof en het plasma contact maken, ontstaat er een reactie waarbij sterk bacteriedodende stoffen worden aangemaakt. Bouke meet of het aantal bacteriën na blootstelling aan het plasma is afgenomen. Maar tegelijk houdt hij ook nauwlettend in de gaten of het plasma niet de huidcellen aantast. Voor het onderzoek in de praktijk ziet Bouke een apparaat voor zich dat op een zaklamp lijkt. Hiermee blaas je als het ware plasma op de wond en worden alle micro-organismen gedood. Resultaat: de brandwond is vrij van schadelijke bacteriën en het genezingsproces kan ongestoord doorgaan.
 
© Nationale Zorggids