Normal_ebola

(Novum) - Nederland moet snel een tv-inzamelingsactie houden voor de strijd tegen ebola. Daarvoor pleit Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) dinsdag. De politica vindt dat de strijd tegen de almaar uitdijende ebola-epidemie moet worden opgevoerd.

Met de opbrengst van de tv-actie kan allerlei hulp worden gefinancierd. Er moeten dringend meer verpleegsters, artsen, hospitalen en materialen naar Afrika worden gestuurd, stelt Schreijer. "Ik erger me mateloos aan de verzekeraars die weigeren Nederlandse ebola-artsen te verzekeren die in Afrika ebolapatiënten willen helpen. Zo breidt de epidemie zich alleen maar uit." Ook Europa zou miljoenen moeten uittrekken voor de strijd tegen ebola.

Een woordvoerder van Giro 555 liet maandag in de Volkskrant optekenen dat het moeilijk is om een tv-actie te organiseren, omdat er nog meer grote rampen zijn zoals de crisis in Syrië en Irak. Dan is het 'lastig' om alleen voor ebola een nationale inzamelingsactie te organiseren.

De politica bepleit verder een gezamenlijke Europese controle van vliegtuigpassagiers. Nederland moet passagiers uit risicolanden controleren op verschijnselen. Zij vindt het 'bijzonder jammer' dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat niet van plan is. Ook het personeel van luchtvaartmaatschappijen is gebaat bij betere controles, stelt Schreijer.

Intussen maakt de PVV zich dinsdag druk over de mogelijke verspreiding van het ebolavirus door immigranten uit risicolanden die in Nederland naar school gaan. Kamerlid Harm Beertema krijgt 'signalen uit diverse scholen' dat hierover angst heerst. In Kamervragen aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) pleit hij voor maatregelen.

"Plaats immigranten uit Nigeria, Sierra Leone, Liberia en andere risicolanden direct na aankomst in een drieweekse quarantaine, net zoals in onder meer België. Pas na een gezondheidsverklaring van de betrokken GGD kan de betrokken leerling dan worden ingeschreven op school of kan de onderwijsinstelling worden betreden", aldus Beertema.