Normal_resistentiemeting_antibiotica

Een groot Europees samenwerkingsverband met wetenschappers van het Radboudumc gaat meetinstrumenten ontwikkelen voor verantwoord antibioticagebruik. Ook zal het tekort aan nieuwe antibiotica worden aangepakt door het onderzoek naar nieuwe antibiotica te stimuleren. De farmaceutische industrie moet weer zin krijgen in ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Het publiek-private samenwerkingsverband DRIVE-AB heeft hiervoor een subsidie van tien miljoen euro ontvangen van het Innovative Medicines Initiative (IMI). Dit meldt het Radboudumc.

DRIVE-AB is een publiek-private samenwerking van partners uit elf Europese landen. De groep wil  een halt toeroepen aan de steeds vaker voorkomende resistentie tegen antibiotica, omdat infecties hierdoor moeilijk(er) onder controle zijn te krijgen. De resistentie is deels te voorkomen door een meer verantwoord gebruik ervan in de medische wereld. Antibioticagebruik in de bio-industrie valt buiten het aandachtsgebied van DRIVE-AB.

'In ons deelproject ontwikkelen we een raamwerk voor verantwoord en duurzaam antibioticagebruik', zegt hoogleraar Infectieziekten Inge Gyssens van het Radboudumc en een van de leiders van DRIVE-AB. 'Op dit moment zien we soms al schrijnende situaties van antibioticaresistentie met wereldwijde impact. Via heldere definities en goede meetinstrumenten gaan we het gebruik van bestaande antibiotica in kaart brengen. Tegelijkertijd stimuleren we de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, waarbij we eventueel verkeerd gebruik vanaf het begin willen terugdringen. In de nieuwe consensus over zorgvuldig gebruik betrekken we niet alleen de arts die de antibiotica voorschrijft, maar ook de consument/patiënt en alle partijen die betrokken zijn bij de productie ervan.'

© Nationale Zorggids