Normal_roundup_onkruidverdelger

Glyfosaat, één van de meest populaire onkruidverdelgers in de wereld, is mogelijk kankerverwekkend. Dat maakte het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (LARC) bekend. Glyfosaat, bekend onder de naam Roundup, is volgens het LARC niet gevaarlijk voor tuinierende particulieren, maar wel bij industrieel gebruik. Dat meldt De Volkskrant. 

Roundup kan bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker veroorzaken, daarvoor is nu beperkt bewijs. Op muizen en ratten is al overtuigender bewezen dat blootstelling aan Roundup verschillende vormen van kanker kan veroorzaken. Volgens het LARC is het middel in het bloed van landarbeiders getroffen, waarmee is aangetoond dat het middel door het lichaam wordt opgenomen. Het LARC maakt zich zorgen om de mensen die dagelijks met het middel te maken hebben.

Woordvoerder Phil Miller van het Amerikaanse Monsanto, de fabrikant van Roundup, kan zich niet in het besluit van het LARC vinden. “Elk voorgeschreven gebruik van glyfostaat is onschadelijk voor de gezondheid”, zegt hij. In Nederland mag het middel vanaf het einde van dit jaar niet meer aan particulieren worden verkocht, omdat het slecht is voor de gezondheid. 

© Nationale Zorggids