Logo_jaofnee_donor

Voor het zesde jaar op rij is het aantal orgaandonoren in Nederland gestegen. In 2014 werd van 271 mensen na hun dood een orgaan getransplanteerd. In vergelijking met 2013 is dat een stijging van elf procent. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) wilde vanaf 2008 het aantal orgaandonoren in vijf jaar tijd met 25 procent laten stijgen. Dat is niet helemaal gelukt, want vorig jaar was de stijging 24 procent. Dat meldt de NOS. 

Niet alleen het aantal orgaandonaties bij mensen die overleden zijn neemt toe, ook steeds meer mensen die nog leven staan een orgaan af. In 2014 hebben 537 mensen een nier of een (deel) van hun lever afgestaan. Dat betekent een stijging van drie procent. Een nier of een lever zijn de enige organen die bij leven kunnen worden gedoneerd.

Volgens Bernadette Haase, directeur van de NTS, komt dit door de extra aandacht voor orgaandonatie en efficiëntere aanpak bij ziekenhuizen. Dit is opvallend, omdat de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen twee weken geleden nog meldde dat de campagnes voor orgaandonatie nauwelijks extra donoren hebben opgeleverd. Zij stellen dat, ondanks de twintig miljoen die voor campagnes is uitgegeven, dat het aantal donoren in zeven jaar tijd nauwelijks is toegenomen.

Volgens Menno Loos, voorzitter van de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen, zijn de cijfers van NTS onjuist. De cijfers zijn te positief, vindt hij, want een stijging van 25 procent was de minimale doelstelling. Het gewenste doel was een stijging van vijftig procent.

© Nationale Zorggids