Normal_antibiotica-resistentie-pil-medicijn

Europese landen gaan met elkaar antibioticaresistentie aanpakken op het terrein van zowel de zorg als de veehouderij. Dit is de uitkomst van een ministeriële conferentie die vandaag in Amsterdam is gehouden in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) ontvingen op deze conferentie collega’s en experts uit 28 Europese lidstaten. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Nederland had de primeur om, voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie, zowel bewindslieden van Volksgezondheid als van Landbouw bijeen te brengen om de dreiging van antibioticaresistentie te bespreken. Deze ‘One Health’ aanpak geeft aan hoe cruciaal samenwerking tussen beide sectoren is op dit thema. Ook niet-EU-landen als Zwitserland en Noorwegen waren aanwezig.

Schippers waarschuwde dat de wereld het risico loopt om een van de kostbaarste geneesmiddelen uit de geschiedenis van de mensheid te verliezen: “Het is nu tijd om tot actie over te gaan. Laten we voorkomen dat we over 10 jaar met elkaar moeten concluderen dat we hebben gefaald.” Schippers pleitte onder andere voor betere infectiepreventie en terughoudender gebruik van antibiotica. Ook moeten er nieuwe antibiotica en alternatieven voor antibiotica ontwikkeld worden.

Het tegengaan van antibioticaresistentie is één van de belangrijkste uitdagingen in de gezondheidszorg en de veehouderij. Door onzorgvuldig gebruik worden steeds meer bacteriën ongevoelig voor de werking van antibiotica. Infecties die nu nog eenvoudig te behandelen zijn, kunnen daardoor weer levensbedreigend worden.

Inmiddels vallen in Europa jaarlijks ongeveer 25.000 doden door antibioticaresistentie. Ook is er sprake van 1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten, onder andere veroorzaakt door extra ligdagen en isolatiemaatregelen.

© Nationale Zorggids