Groot 5-jarig onderzoek naar behandeling van artrose op maat

Naar verwachting is artrose in 2040 de meest voorkomende chronische ziekte van ons land. Hoewel de aard en mate van de klachten per persoon verschillen, hebben ze altijd een impact op het dagelijks leven. Omdat artrose bij iedereen anders verloopt, is er behandeling op maat nodig. Om dat te kunnen bieden, is er meer inzicht nodig in de kenmerken van de patiënt en het proces. En dat inzicht ontbreekt. Dankzij gesubsidieerde onderzoeksinspanningen van een uniek samenwerkingsverband – het Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie – komt daar verandering in. Dit meldt de Universiteit van Twente.

In november starten onderzoekers van dit consortium met het project TopTreat, waar zij in vijf jaar tijd vijfhonderd mensen met artrose gaan volgen en hun kenmerken in kaart gaan brengen. Dit onderzoek moet leiden tot een duidelijker beeld van wie voor welke behandeling in aanmerking komt.

Geavanceerde technologie

De onderzoekers maken binnen de studie gebruik van geavanceerde technologie om de verschillende verschijningsvormen van artrose te meten. Er wordt genoteerd hoe mensen met artrose zich voelen, hoe zij bewegen, hoe hun ziekte zich ontwikkelt en welke medicijnen tot nu toe het meest effectief blijken. Onderzoekers kijken naar het gehele spectrum: lichamelijke, psychologische en sociale factoren.

Verhoogd risico op artrosevorming

De vijfhonderd mensen die meedoen zijn met name mensen met gevorderde artrose, maar ook doen twee groepen met een verhoogd risico op artrosevorming mee. Dit zijn mensen met een kapotte of verwijderde meniscus of met een beenamputatie.

ICMS

Het Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie (ICMS) is een uniek samenwerkingsverband tussen het RadboudUMC, Sint Maartenskliniek, Roessingh Research and Development en het TechMed Centrum van de Universiteit Twente. In TopTreat werken deze partners samen met ReumaNederland, de bedrijven ATRO Medical en Moveshelf, de Reumastichting Sint Maartenskliniek, de Twente Graduate School en het Nederlandse Ministerie van Defensie. Samen met financiering uit het topconsortium voor Kennis en Innovatie Hightech Systemen & Materialen gaat het om een project van ongeveer 4,8 miljoen euro.

Door: Nationale Zorggids