Oren schoonmaken met wattenstaafjes? Doe het niet, zegt Britse arts

Veel mensen maken hun oren regelmatig schoon met de alom verkrijgbare wattenstaafjes. Maar zijn die eigenlijk wel goed voor je oren? Neem zegt de Britse arts Sooj. Oren maken zichzelf schoon en wattenstaafjes doen niets anders dan schade veroorzaken in het trommelvlies. Dit meldt MSN.

Volgens de Britse zorgprofessional zou je niets kleiner dan een elleboog in je oor mogen stoppen. Als mensen toch echt hun oorsmeer willen weghalen, kunnen ze dat doen door een doek te pakken en het externe deel van het oor schoon te maken. Door oren schoon te maken met wattenstaafjes worden deze juist vatbaarder voor infecties en ontstekingen. Soms kan het trommelvlies er zelfs door scheuren.

Oorproblemen door wattenstaafjes

Tussen 1990 en 2010 belandden ongeveer 264.000 Amerikaanse kinderen op de spoedeisende hulp met oorletsel door het gebruik van wattenstaafjes. Ook Dr. Sooj behandelt regelmatig mensen die hierdoor oorproblemen oplopen. “Het is vrij gebruikelijk om mensen te zien met samengeklonterd oorsmeer in het trommelvlies. Dit kan gehoorproblemen, oorsuizen en zelfs duizeligheid veroorzaken”, waarschuwt hij. Zorgverleners kunnen samengeklonterd oorsmeer verwijderen met zuiging, irrigatie of een pincet.

Richtlijn

In 2017 waarschuwde de Amerikaanse Academie voor oor- en keelstudies ook al voor het gebruik van wattenstaafjes. Dit zou onnodig en gevaarlijk zijn. Oorsmeer ziet er wellicht vies uit, maar dient als schoonmaakmiddel voor het oor. De organisatie heeft daarom in Amerika een richtlijn opgesteld voor de behandeling van oorsmeer, waarin het te vaak wassen van de oren wordt afgeraden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky