Medicijntekort in Nederland groter dan ooit

In 2023 waren er meer tekorten aan geneesmiddelen dan ooit tevoren. Volgens apothekersorganisatie KNMP waren er in 2023 2.292 tekorten, flink meer dan in 2022 toen er 1.514 tekorten aan medicijnen waren. Ongeveer 5 miljoen medicijngebruikers zijn hier vorig jaar door gedupeerd. De apothekers pleiten voor een aanpassing van het preferentiebeleid. Dit meldt KNMP. 

De apothekersorganisatie zag de tekorten halverwege 2023 al aankomen, maar desondanks zijn het aantallen waar ook voorzitter Aris Prins van schrikt. Het is simpelweg niet meer vanzelfsprekend dat een patiënt zijn voorkeursmedicijnen krijgt. “Dat is een trieste constatering.”

Tijdrovende activiteiten voor apothekers

Volgens Prins verbloemt het hoge niveau van farmaceutische zorg in Nederland veel. Apothekers kunnen met veel kunst- en vliegwerk een ander merk bieden. Soms zijn er therapeutische alternatieven beschikbaar – andere medicijnen voor dezelfde aandoening. Deze werken soms minder goed, zijn duurder of hebben een groter risico op meer bijwerkingen. Andere mogelijkheden zijn het laten importeren of zelf bereiden van medicijnen. “Alles bijeen zijn dit zeer tijdrovende activiteiten”, zegt Prins over zijn beroepsgroep.

Antibioticatekorten 

In 2023 waren onder meer diazepam en temazepam niet beschikbaar voor patiënten met angstklachten of slapeloosheid. Mensen met borst- en hartklachten konden niet altijd hun voorgeschreven middelen krijgen, met alle gevolgen van dien. Door een tekort aan verschillende soorten antibiotica konden infecties niet altijd even effectief bestreden worden. Ook in 2024 zijn bepaalde antibiotica niet op voorraad. Zelfs medicijnen waar patiënten eigenlijk niet van mogen afwijken, zoals methotrexaat bij kanker of symmetrel bij de ziekte van Parkinson, moest soms gewisseld worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky