Normal_tandarts_stoel

Een tandarts is voor een jaar geschorst door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De man heeft ingrijpende behandelingen aan het gebit van een patiënte uitgevoerd zonder eerst goed te onderzoeken of dat nodig was. Toen de vrouw terugkwam met klachten bleek de tandarts met de noorderzon vertrokken. Dat meldt Trouw.

De tandarts plaatste een brug bij een patiënte, die daardoor hevige pijnklachten kreeg omdat de brug niet goed geplaatst was. Uit een second opinion bleek dat de hele behandeling onnodig was en dat de tandarts dat vooraf had moeten weten.

De tuchtrechter neemt het de tandarts erg kwalijk dat hij na de betreffende behandelingen in 2011 en 2012 spoorloos is verdwenen. 'Het tandheelkundig handelen is onder de maat geweest. Bovendien is verweerder in de loop van het jaar 2012 voor klaagster onvindbaar geraakt en is dat gebleven. Dit is onzorgvuldig en het past een tandarts niet. Op het laatst vermelde werkadres is hij onbekend. Hierdoor kan hij geen verantwoording afleggen voor zijn handelen, hetgeen hem door het college zwaar wordt aangerekend. Hij onttrekt zich zo aan de tuchtrechtspraak', aldus het oordeel van de tuchtrechter.

De inschrijving van de tandarts in het BIG-register is met een jaar geschorst. Dit is een van de zwaarste straffen die het tuchtcollege kan opleggen.

© Nationale Zorggids