Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants in de huisartsenpraktijk kunnen de werkdruk van de huisarts verlichten door patiënten over te nemen. Zo kunnen zij patiënten met veelvoorkomende klachten en ouderen behandelen, zeggen onderzoekers van Radboudumc healthcare en stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH). Dat meldt Stichting KOH. 

Huisartsen die een Verpleegkundig Specialist (VS) of Physician Assistant (PA) aannemen, ervaren meer algehele continuïteit binnen de praktijk en daarbij hebben de huisartsen zelf meer tijd voor patiënten met complexere problemen. Huisartsen zijn volgens de onderzoekers op de hoogte van de voordelen en zien het daarom ook als een investering om mensen in deze ondersteunende functie op te leiden.

“Belangrijk is dat zij eerst een plan maken met daarin een toekomstplan voor de praktijk voordat zij beginnen met het opleiden. Nu is nog vaak de ambitie van een praktijkondersteuner of de vraag van de huisartsenpost aanleiding”, zo schrijven de onderzoekers.

Wie kiest voor het opleiden van een VS of PA, moet daarbij ook zorgen voor een duidelijk positie van de VS of PA in de praktijk. Het ontbreekt huisartsen nu vaak nog de kennis voor hoe zij deze ondersteuners kunnen inzetten, dus het is verstandig om hier van te voren over na te denken. Huisartsen zien dat de opleiding tot VS of PA nu vaak nog gericht is op het ziekenhuis, terwijl de aandacht ook moet liggen op de huisartsenpraktijk.

De onderzoekers vinden het belangrijk dat de positie van de VS en PA in de huisartsenzorg wordt vastgelegd in een visie. Deze visie moet gericht zijn om de zorg vraag van de toekomst. De inhoud van de opleiding moet ook gericht zijn op de meerwaarde, de rol en de taken van de VS en PA. Deze meerwaarde, rol en taken moeten zich ook vertalen in handvatten voor huisartsen, VS’ en en PA’s in opleiding en managers en beleidsmakers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids