Medewerkers spreken van angstcultuur in reumaklinieken RZWN

In de klinieken in Goes en Roosendaal van zelfstandig behandelcentrum Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN) is er volgens medewerkers sprake van een angstcultuur. Ze voelen zich onveilig, hebben last van hoge werkdruk en durven niets te zeggen. Josien Veris, voorzitter van de raad van bestuur en reumatoloog binnen de organisatie, zou de schuldige zijn. Zij maakt de regels, duldt geen tegenspraak en dreigt maar al te graag met ontslag, zou blijken uit onderzoek door BN DeStem. Dit meldt NU.nl. 

Drie reumatologen van het Bravis Ziekenhuis richtten in 2015 RZWN op: Joop Harbers, Hans van Groenendael en Faouzia Fodili. Begin 2023 kwam Harbers ziek thuis te zitten en in juli kregen medewerkers te horen dat hij niet meer terug zou komen. Medewerkers mochten hier niets over zeggen tegen patiënten. Toch stelden veel patiënten vragen die zij niet konden beantwoorden.

Brief patiënten

Huisartsen in Roosendaal kregen in september een brief van een groep patiënten die toch één en ander hadden ontdekt. Hierin stond: “Met grote verbazing hebben wij kennis genomen van het plotselinge ontslag van dokter Harbers. Hij is niet vrijwillig weggegaan, mar op een gemene manier ontslagen, terwijl hij ziek thuis zat.” De patiëntengroep vroeg de huisartsen om zijn patiënten hierover te informeren.

Conflicterende belangen

In de tussentijd gingen er veel reumatologen en zorgverleners weg, waarna de staf in oktober een onafhankelijk onderzoek eiste naar het functioneren van bestuurder Josien Veris. Omdat zij naast reumatoloog ook bestuurder en aandeelhouder is, leidt dit tot conflicterende belangen. En door een gebrek aan empathisch vermogen bij Veris voelen medewerkers van de reumakliniek zich niet veilig. Ze houden hun mond dicht uit angst voor ontslag. Een interim-bestuurder en cliëntenraad concluderen dat de kwaliteit van de zorg niet onder druk is komen te staan.

Terug naar Bravis

Desondanks ging een groep patiënten in 2023 weer terug naar het Bravis Ziekenhuis. De wisselingen van reumatologen in de kliniek waren zij zat. Veel patiënten zijn bovendien niet blij met het gedwongen vertrek van Harbers. Interim-bestuurder Crommelin zegt hier niet van op de hoogte te zijn, maar zegt wel dat sommige medewerkers “met de verspreiding van onjuiste berichten en informatie menen de leden van de raad van bestuur – en specifiek de voorzitter – in diskrediet te moeten brengen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky