Maakte arts haar kinderen doelbewust ziek? Deskundigen vinden geen aanwijzingen

Tijdens de derde zittingsdag in de rechtszaak tegen de 37-jarige Sarah V. zijn enkele deskundigen aan het woord gekomen. Zij hebben niet kunnen vaststellen dat de arts uit Bunnik haar twee kinderen expres ziek maakte. V. staat terecht voor het vergiftigen van haar te vroeg geboren baby. Het meisje is inmiddels 3 jaar en heeft een 7-jarig broertje. Beiden staan onder toezicht van een curator, die deze week een schadevergoeding van 10.000 euro per kind heeft geëist. Dit melden Tubantia en RTV Utrecht. 

In april 2020 beviel V. drie maanden te vroeg van een dochter. Het meisje belandde op de NICU. Twee maanden lang zou de moeder het meisje hebben vergiftigd. De moedermelk die ze meebracht was verdund en bevatte veel loperamide; een medicijn tegen diarree. Door een loperamide-vergiftiging zou het kindje een levensbedreigende hartritmestoornis hebben opgelopen en ademhalingsproblemen hebben. De verdunde melk zorgde er destijds voor dat de baby ondervoed raakte en een ontwikkelingsachterstand opliep.

Loperamide in kolftas

Agenten vonden strips diarreeremmer in haar prullenbak thuis en 18 losse pillen in haar kolftas. Ze zegt deze medicijnen zelf te hebben geslikt waardoor het in de moedermelk terecht is gekomen. Maar een toxicoloog zegt dat de hoeveelheden die in de melk zijn gevonden dodelijk voor haar zouden zijn geweest. V. zegt dat ze de pillen juist slikte zodat haar diarree zou stoppen en haar melkproductie weer op gang kwam. “Ik deed het juist vóór haar.” Maar het OM gaat  daar niet in mee en zegt dat de vrouw zelf de pillen in de flesjes deed.

Mishandeling zoontje in hetzelfde ziekenhuis

Acht jaar geleden werd de arts ook al verdacht van mishandeling, toen van haar zoontje dat inmiddels 7 jaar is. Hij lag ook met ondervoeding in het ziekenhuis en zou meerdere infecties hebben opgelopen doordat zijn moeder dingen deed met zijn katheter. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht ontdekte dit en verweet haar haar zoontje op te zadelen met ernstige darmproblemen en hem zieker maakte door hem geen schone pleisters te geven.

Münchausen by proxy

Het vermoeden is dat V. Münchausen by proxy heeft, maar deskundigen hebben onlangs gezegd hierover pas een uitspraak te doen als ze is veroordeeld. Ook zijn er vermoedens van een postnatale depressie. Inmiddels is zij uitvoerig onderzocht en zeggen deskundigen van het NIFP dat zij niet kunnen vaststellen dat zij haar twee kinderen bewust ziek maakte. Ze hebben ook geen psychose of persoonlijkheidsstoornis opgemerkt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky