Normal_werk_solliciteren_vacatures

(Novum) - Het kabinet doet te weinig om te zorgen voor extra werkgelegenheid. Coalitiepartij PvdA stoort zich daaraan, zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Een jaar geleden vroeg Samsom om maatregelen die tot meer banen moesten leiden, zoals het verruimen van kredieten aan het midden- en kleinbedrijf en het stimuleren van investeringen door pensioenfondsen in Nederland. "Dat leidt nog niet tot zichtbaar resultaat", zei Samsom, die premier Mark Rutte (VVD) daarvoor ter verantwoording riep.

Het kabinet moet meer doen dan 'faciliteren en dereguleren', zei Samsom. "Er is een overheid nodig die actief mede wil vormgeven aan een sterkere economie. Door zelf deel te nemen, te investeren, garanties te geven, technici of andere actoren bij de les te houden."

Samsom wil ook dat het kabinet een actievere rol speelt bij het in goede banen leiden van de grote hervormingen die het kabinet doorvoert, met name in de zorg. Hij benadrukte de noodzaak van de hervormingen, maar erkende ook dat er fouten zijn gemaakt en er onnodig onzekerheid is gecreëerd.