Normal_baan_vacature_werkloos

Grootschalige automatisering en digitalisering leiden nog niet tot een vermindering van de werkgelegenheid in de zorgsector. Dit blijkt uit een onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat hiervoor ruim 37.000 openstaande zorgvacatures analyseerde, zo meldt Joblift. 

Ondanks pogingen om kosten te besparen en de sector efficiënter te maken, steeg het vacatureaanbod in 2016 met gemiddeld 3,7 procent per maand, 1,1 procentpunt sneller dan de Nederlandse arbeidsmarkt als geheel. Bijna de helft van de vacatures is voor deeltijdposities, 25 procent is gericht op vrijwilligers. Ondanks automatiseringsprocessen en de opkomst van e-Health steeg de vraag naar administratief personeel het afgelopen jaar met gemiddeld 4,3 procent; sterker dan elke andere beroepsgroep binnen de zorgsector, waaronder ICT-personeel.

Momenteel staan er in Nederland 31.149 vacatures voor medisch- en zorgpersoneel open. Dit betreft het overgrote deel van de vacatures in de zorgsector: voor bestuurlijke functies worden er momenteel 4.584 nieuwe arbeidskrachten gezocht. Naar ICT’ers en personeel voor administratieve functies is er duidelijk minder vraag met respectievelijk 934 en 751 openstaande vacatures. De meest gezochte krachten zijn verpleegkundigen en verzorg(st)ers. Ook naar tandheelkundigen wordt met 1.792 vacatures relatief veel gezocht.

Met een gemiddelde maandelijkse vacaturegroei van 3,7 procent overtreft de zorgsector de gemiddelde 2,6 procent groei van de gehele Nederlandse arbeidsmarkt. Opvallend is het verschil in groei tussen verschillende type banen in de zorg. Van een door automatisering veroorzaakte krimp in het aantal medische en zorgbanen is vooralsnog geen sprake. De gemiddelde groei van dit soort banen lag het afgelopen jaar op 3,9 procent: een hoger percentage dan zowel de 3,3 procent voor ICT’ers en e-Health beroepen als de 3,6 procent voor bestuurlijke functies.

Alleen het groeipercentage voor administratieve functies ligt met een gemiddelde van 4,3 procent nog hoger. Hoewel de groei in het aantal zorg en medische vacatures verklaard kan worden door een vergrijzende samenleving, is vooral de nog sterkere groei in het aantal administratieve banen verassend: het zijn deze beroepen die logischerwijze als eerste overbodig worden door automatisering en de groeiende populariteit van e-Health-applicaties.

Ook benieuwd of er een geschikte vacature voor jou is? Bekijk het in onze vacaturebank!

Door: Redactie Nationale Zorggids