Normal_kunstgebit_gebit_tanden_mond_prothese

Bijna de helft van de consumenten wil dat de kosten voor tandarts en fysiotherapie weer worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dat de basisverzekering hierdoor duurder zal worden doet daar niet aan af. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer.nl.

Bijna een derde van de consumenten heeft op dit moment geen aanvullende verzekering afgesloten voor de tandarts of fysiotherapeut, omdat de kosten daarvoor te hoog worden gevonden. Wel zegt 49 procent van de respondenten van het onderzoek de zorg van tandarts en fysiotherapeut graag in het basispakket terug te zien, ook als dat leidt tot een hogere premie. Ongeveer achttien procent van de respondenten geeft de voorkeur aan een klein en betaalbaar pakket van de basisverzekering.

Vanuit de basisverzekering geldt er geen standaardvergoeding voor tandartszorg of fysiotherapie, maar er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo worden voor minderjarigen verschillende tandartsbehandelingen in Nederland wel vergoed vanuit het basispakket, evenals de eerste negen behandelingen van een fysiotherapeut. Voor volwassenen wordt chirurgische tandzorg vergoed, evenals de kosten voor een uitneembaar kunstgebit. Hiervoor geldt wel het eigen risico.

Volgens Zorgwijzer laten de resultaten van het onderzoek zien dat de meerderheid liever ziet dat iedereen een bijdrage levert dan dat een individu voor eigengemaakte kosten moet opdraaien.

© Nationale Zorggids