Voor het eerst op grote schaal vergoeding van 'Keer Diabetes2 Om'

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen hiervoor medicijnen, zoals insuline en metformine. Maar daarmee wordt de onderliggende oorzaak van overgewicht en een ongezonde leefstijl niet aangepakt. Vanaf 2024 wordt in Nederland voor het eerst een leefstijlbehandeling vergoed vanuit het basispakket voor iedereen met diabetes type 2. De behandeling is ontwikkeld door de stichting Voeding Leeft. Dit meldt de stichting. 

De kosten voor de gespecialiseerde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) ‘Keer Diabetes2 Om’ is straks voor iedere verzekerde beschikbaar vanuit het basispakket. Dit is de eerste interventie die op grote schaal in het pakket zit. Diverse zorgverzekeraars vergoedden het leefstijlprogramma al, maar vanaf 2024 is dat dus collectief geregeld.

Medicatie afbouwen

‘Keer Diabete2 Om’ is een door het RIVM erkende interventie en richt zich op prediabetes- en diabetespatiënten. Omdat onderzoek aantoont dat leefstijl een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en het verloop van diabetes type 2, kunnen leefstijlaanpassingen flinke invloed hebben hierop. Met een gezond leefstijl kan het op termijn zelfs zo zijn dat iemand zijn of haar medicatie kan afbouwen of er in zijn geheel mee kan stoppen. De resultaten binnen het programma onderschrijven dit. Twee jaar na de start van het traject kon 67 procent hun medicatie afbouwen en 28 kon de medicijnen figuurlijk door de wc spoelen.

Lees ook: Gezonde voeding als behandeloptie voor artsen soms nog een brug te ver

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky