In 2050 schrikbarende stijging van 77 procent meer kankergevallen verwacht

Wereldwijd krijgen meer dan 35 miljoen mensen kanker in 2050. Dat is 77 procent meer dan in 2022 het geval was. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze voorspelling gedaan en het Amsterdamse Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) wil dat er extra aandacht komt voor preventieve maatregelen tegen kanker. Natuurlijk is er tegen leeftijd en erfelijkheid niets te doen, maar op veel risicofactoren zoals ongezonde voeding en slechte leefstijl kunnen mensen zelf invloed uitoefenen. Dit meldt WKOF. 

Ongeveer 20 miljoen mensen kregen in 2022 een kankerdiagnose en 9,7 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte. Een op de vijf mensen wereldwijd krijgt kanker. In 2022 kregen ruim 124.000 Nederlanders een kankerdiagnose en ieder jaar komen in ons land 46.000 mensen aan de gevolgen ervan te overlijden. De meest voorkomende kankersoorten zijn nog altijd long-, borst- en darmkanker.

Er zijn wetenschappelijk bewezen maatregelen die de kans op kanker verkleinen en 40 procent van alle gevallen zelfs kunnen voorkomen. “Het is flink schrikken om te zien hoe fors het aantal gevallen van kanker toeneemt. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Op sommige risicofactoren voor kanker hebben we geen of weinig invloed, zoals leeftijd en erfelijkheid. Maar op veel risicofactoren hebben we wel invloed. Het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek is overweldigend. Een gezonde voeding en leefstijl is belangrijker dan ooit. Overheden wereldwijd hebben de verantwoordelijkheid om daaraan nú prioriteit te geven.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky