Nationale Zorggids

NZG Dossier Corona nieuws

Normal_driekoningen1920

Drie burgemeesters vertellen in docu over de impact van het coronavirus


Het coronavirus grijpt begin maart in Brabant razendsnel om zich heen. Enkele dagen nadat massaal carnaval wordt gevierd, blijken steeds meer Brabanders besmet met het virus. Drie burgemeesters krijgen al snel de leiding over de hele regio. Ze zijn de eerste die ingrijpende maatregelen moeten nemen tegen een onbekend virus. In de documentaire de...

Normal_rss_entry-244237

Aantal besmettelijke coronapatiënten verdubbeld


Het aantal coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus, is in een week tijd verdubbeld. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er nu 32.451 zogenoemde besmettelijke personen in Nederland. Vorige week waren het er meer dan 16.000.

Normal_geld1

De coronabonus voor zorgmedewerkers: wat is het en hoe werkt het?


In juni liet het kabinet weten te werken aan een coronabonus voor zorgmedewerkers in alle sectoren van de zorg die direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden. Zij krijgen een bonus van 1.000 euro netto als blijk van waardering. Momenteel werkt de overheid aan het uitwerken van de regeling hiervoor. Wat ...

Normal_ouderen_ouderenzorg

Conclusie onderzoekers stelliger dan RIVM-rapport over corona en ventilatie


Onderzoekers die betrokken zijn geweest bij het onderzoek naar de verspreiding van corona via luchtcirculatiesystemen in een verpleeghuis in Maasssluis, zeggen dat het RIVM de conclusies hierover heeft afgezwakt. Terwijl de onderzoekers stellig zeggen ‘ja, we weten zeker dat het virus door de lucht is verspreid via ventilatiesystemen', is de con...

Normal_ziekenhuisbed

Vaker complicaties bij nierpatiënten met corona


Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van UMCG, Radboudumc en Amsterdam UMC, onder leiding van Ron Gansevoort, hoogleraar Nefrologie (UMCG), zo meldt het Groningse uni...

Normal_rss_entry-244163

Meer dan 3.000 nieuwe coronabesmettingen


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdagmiddag weer bekend hoeveel coronagevallen in de afgelopen week zijn vastgesteld. Duidelijk is al dat het er meer zijn dan de 2.588 nieuwe besmettingen van de voorgaande week. Waarschijnlijk meldt het RIVM tussen de 3.500 en 4.000 nieuwe gevallen.

Normal_rss_entry-244164

Van Dissel praat Kamer bij over coronavirus


RIVM-voorman Jaap van Dissel praat dinsdagmiddag de Tweede Kamer in een technische briefing bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Vanwege de grote toename van het aantal besmettingen in de afgelopen weken komt de Kamer eerder terug van reces. Woensdag volgt een debat.

Normal_rss_entry-244145

Voorlopig nog geen mondkapjesplicht in Bergen op Zoom


Mensen in Bergen op Zoom worden voorlopig nog niet verplicht een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Dat heeft burgemeester Frank Petter van de West-Brabantse plaats maandag gezegd. De horeca wordt de komende tijd extra gecontroleerd, net als plekken als tuincentra, waar veel mensen bij elkaar komen.

Normal_rss_entry-244129

Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli


Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg past de stijging "nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen".

Normal_rss_entry-244121

630 nieuwe coronagevallen, grootste toename sinds april


Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april, komt naar voren uit het coronadashboard van de overheid. In de afgelopen dagen zijn meer dan 3.700 mensen positief getest.

Logo_corona_coronatest

Achttien mensen uit Dokkum besmet met corona na buitenfeest


Achttien mensen in Dokkum zijn besmet geraakt met corona nadat zij een thuisfeestje bij hadden gewoond. Het lijkt erop dat het virus zich met name heeft verspreid in de buitenlucht, aldus GGD Friesland. Onder de besmettingen zitten vooral jongeren. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_rss_entry-244093

Na noodoproep laten meer mensen zich op corona testen


Na een noodoproep van de gezondheidsdiensten vorige week laten meer mensen zich testen op het coronavirus. Het aantal uitgevoerde tests leek fors te dalen, maar in de loop van vorige week kwam een herstel en daardoor kwam de afname vrijwel tot stilstand.

Normal_rss_entry-244092

Radboudumc laat bezoeker uit risicogebied niet binnen


Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen laat geen bezoekers meer toe die in de afgelopen twee weken naar een land zijn geweest waarvoor het reisadvies ‘oranje’ of ‘rood’ is. Patiënten die in deze risicogebieden zijn geweest worden wel opgenomen, maar in isolatie.

Normal_rss_entry-244083

'Regionale voorraden beschermingsmiddelen zorg nodig'


Huisartsen, verpleegkundigen en anderen die in de zorg werken, moeten beter beschermd worden bij een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor pleiten zes medische organisaties. Ze willen bijvoorbeeld dat er regionale voorraden van beschermingsmiddelen komen, zodat zorgpersoneel sneller de beschikking krijgt over mondkapjes, handschoenen, schorte...

Normal_rss_entry-243849

'Beperkingen contactonderzoek brandhaarden tijdelijke situatie'


De GGD'en in Amsterdam en Rotterdam werken hard aan uitbreiding van hun capaciteit voor bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten. Dat besmette mensen zelf degenen bij wie zij in de buurt zijn geweest moeten waarschuwen, is "een tijdelijke situatie", zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Normal_rss_entry-243943

Coronabrandhaard Bergen op Zoom controleert kroegen strenger


Het West-Brabantse stadje Bergen op Zoom gaat de komende tijd strenger controleren of mensen in restaurants, kroegen en uitgaansgelegenheden wel genoeg afstand van elkaar houden en of er niet te veel mensen binnen zijn. Supermarkten moeten beter opletten dat niet te veel mensen tegelijk boodschappen doen en dat winkelwagentjes en -mandjes goed w...