Nationale Zorggids

NZG Dossier Corona nieuws

Normal_hands-of-doctor-putting-medical-document-into-fold-2021-09-24-03-28-19-utc.jpg

Kwartiermaker Integraal Zorgakkoord benoemd


Aiko de Raaf is per 6 maart 2023 benoemd tot kwartiermaker Integraal Zorgakkoord (IZA) bij het ministerie van Volksgezondheid. De vraag naar zorg gaat sneller stijgen dan het aanbod aan kan. Om de zorg voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden zijn in Nederland afgelopen tijd het Integraal Zorgakkoord (IZA) en andere a...

Normal_male-doctor-or-gp-examining-teenage-girl-taking-bl-2022-05-30-23-31-36-utc__1_

Meer huisartsen stoppen na de coronapandemie


Het aantal huisartsen dat stopt met werken is sterk toegenomen na 2020. De stijging is vooral opvallend voor huisartsen tussen de 35 en 55 jaar. Dit is een van uitkomst van analyses die het Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van het Capaciteitsorgaan. Hiervoor zijn voor het eerst niet alleen gegevens van het CBS en Beroepsregistraties in de Gezo...

Normal_rss_entry-373048

Coronazalen van ziekenhuizen lopen snel leeg


Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. In de afgelopen dag zijn netto 92 bedden vrijgekomen. Dat is de grootste daling sinds 11 januari. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 714 mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 27 februari, bijna een maand geleden.

Normal_jurisdiction-g21fcad62d_1280

Zorgverlener met long covid stelt werkgever met succes aansprakelijk


Een 28-jarige verpleegkundige met long covid heeft het officieel voor elkaar gekregen haar zorgwerkgever financieel aansprakelijk te stellen voor haar coronabesmetting. Vorig jaar stelde de kantonrechter haar al in het gelijk en deze week is die uitspraak definitief gemaakt. Het verpleeghuis waar ze werkt moet haar gemiste inkomsten en zorgkoste...

Normal_rss_entry-372791

RIVM: aantal coronavirusdeeltjes in riool daalt


In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Normal_rss_entry-372341

Ziekenhuis minder druk met coronapatiënten


Ziekenhuizen beginnen het langzaam maar zeker iets minder druk te krijgen met de zorg voor coronapatiënten. Het totale aantal daalt en ook de instroom zakt, komt vrijdag naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De coronagolf in de ziekenhuizen bereikte vorige week het hoogste niveau sinds oktober.

Normal_infuus__chemo

Week 11: tekort diabetesmedicijn, geld wegbezuinigd & loonsverhoging zorg


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de loonsverhoging in de zorg, de vader die zijn dochter doodstak, bezuinigingen in de ouderenzorg en een gestaakte behandeling van een vrouw met slokdarmk...

Normal_oculist-and-little-child-in-glasses-in-optical-cli-2022-12-16-21-04-37-utc__1_

Oogarts Caroline Klaver maakt zich zorgen over bijziendheid: 'Bijziendheid brengt een hoop ziektes met zich mee'


De helft van de twintigers is bijziend. Op latere leeftijd lopen zij een groter risico op slechtziend- en zelfs blindheid. Oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC maakt zich zorgen. "Stuur kinderen onder schooltijd vaker naar buiten en beperk smartphonegebruik."

Normal_rss_entry-372254

GGD'en stoppen na vandaag met testen op corona


De GGD'en stoppen na vrijdag met het testen op corona. Sinds juni 2020 konden alle mensen met klachten bij de GGD terecht voor een coronatest.

Normal_rss_entry-371926

Kuipers krijgt steun voor opzetten EU-onderzoeksnetwerk long covid


Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid krijgt van zijn EU-collega’s "volle steun" voor het opzetten van een Europees netwerk voor onderzoek naar de gevolgen en behandeling van langdurige covid. De Europese Commissie stelt daar volgens hem meer dan 50 miljoen euro voor beschikbaar.

Normal_zorgverzekering__zorg__gezondheidszorg

Week 10: overleden baby is meisje, voorschot long covid & essentiële bacteriën


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de overleden baby in de Lek, de compensatie voor zorgpersoneel met long covid, salarisonderhandelingen in de gehandicaptenzorg en de duurdere zorgverzeker...

Normal_rss_entry-371402

Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen, geen test en isolatie


Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt. Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) na de ministerraad bekendgemaakt.

Normal_rss_entry-371268

VWS en BZK bevestigen: De Jonge wil bepaalde corona-appjes niet delen


Minister Hugo de Jonge, nu verantwoordelijk voor wonen en eerder voor de corona-aanpak, wil niet dat alle appjes die hij tijdens de coronacrisis verstuurde en ontving openbaar worden gemaakt. Dat bevestigen de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken, na berichtgeving van de Volkskrant.

Normal_rss_entry-371077

Helder gaat 'onverminderd' door met long covidregeling zorgpersoneel


Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg gaat "onverminderd door" met het maken van een financiële regeling voor zorgmedewerkers die door langdurige coronaklachten niet meer kunnen werken. Dat zegt ze na de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag, die de eis van vakbonden FNV en CNV afwees om deze mensen per direct een voorschot te g...

Normal_rss_entry-371064

Geen voorschot voor zorgmedewerkers met long covid


Mensen die hun baan in de zorg zijn kwijtgeraakt door langdurige en aanhoudende coronaklachten krijgen daar voorlopig geen geld voor. Vakbonden FNV en CNV hadden daar een kort geding voor aangespannen, maar de eis is woensdag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Normal_rss_entry-371021

Uitspraak over compensatie zorgmedewerkers met long covid


Mensen die hun baan in de zorg zijn kwijtgeraakt door langdurige en aanhoudende coronaklachten horen of ze alvast een voorschot op een schadevergoeding krijgen. Vakbonden FNV en CNV hebben een kort geding tegen de Staat aangespannen over de compensatie, en de voorzieningenrechter in Den Haag doet woensdag uitspraak.