Nationale Zorggids

NZG Dossier Corona nieuws

Normal_coronatest_coronavirus_corona

Week 9: kritiek op vaccinatiebeleid, AstraZeneca-zorgen & prik weigeren


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurteni...

Normal_rss_entry-273438

Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand beschikbaar


Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen.

Normal_rss_entry-273433

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis weer iets gedaald


Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf minder dan op donderdag. Sinds dinsdag is het aantal opgenomen patiënten met 73 gedaald.

Normal_rss_entry-273432

Depressie Vereniging stuurt brandbrief over wachtlijst lotgenotencontact


De Depressie Vereniging heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid in een 'brandbrief' om hulp gevraagd bij het wegwerken van de enorme wachtlijst voor zogenoemd 'lotgenotencontact'. Mensen met een depressie hebben het tijdens deze coronacrisis extra moeilijk, aldus de vereniging.

Normal_rss_entry-273436

Bekende moeders samen in opstand tegen coronamaatregelen


Bekende moeders roepen andere moeders op om lak te hebben aan de coronamaatregelen voor kinderen, wanneer die "strijdig zijn met jullie geweten". Onder anderen Doutzen Kroes, Fajah Lourens, Lieke van Lexmond en Josje Huisman eisen door middel van een brandbrief versoepeling van de coronamaatregelen voor kinderen.

Normal_rss_entry-273431

Afgelopen etmaal 4.727 nieuwe coronabesmettingen gemeld


Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 4.727 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Dat is iets boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4.470 gevallen per etmaal. Dat gemiddelde begint de laatste tijd wat stabieler te worden.

Normal_coronavaccin__vaccin__coronavirus__inenten

Limburgse huisarts laat patiënten verklaring ondertekenen voor coronaprik


Patiënten die geen verklaring ondertekenen waarin staat dat ze begrijpen wat de risico’s van het coronavaccin AstraZeneca zijn, krijgen geen prikje van Limburgse huisarts Rob Elens. Hij wil geen verantwoordelijkheid dragen voor dingen die fout gaan na een vaccinatie met het Oxfordvaccin. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt dat huisa...

Normal_corona-5174671_640

Zeker 10 mensen in Limburg besmet met nieuwe Mexicaanse coronavariant


Zeker tien mensen in Limburg zijn besmet geraakt met een wederom nieuwe coronavariant: de Mexicaanse. Besmetting hiermee is onder meer aangetroffen in Sittard, Maastricht en Beek. Ook deze virusmutatie zou besmettelijker zijn dan het originele coronavirus waar we een jaar geleden mee te maken kregen. Dit meldt NU.nl. 

Normal_rss_entry-273388

Viruswaarheid verliest kort geding over vaccinatiebeleid


Actiegroep Viruswaarheid heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat over het vaccinatiebeleid verloren. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag alle vorderingen afgewezen. De actiegroep eiste rectificatie van de Staat over "onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige berichtgeving aan de Nederlandse burger" op het gebied van Covid-vac...

Normal_rss_entry-273387

Sterftecijfers 'lichtpuntje', maar versoepelingen 'onverantwoord'


"Een lichtpuntje", zo noemt minister Tamara van Ark voor Medische Zorg de nieuwste sterftecijfers van het CBS. Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook coronaminister Hugo de Jonge vindt dat "ongelofelijk mooi nieuws". Toch is verder versoepelen van de maatregel...

Normal_vaccin_inenten_ouderen_griepprik

Steeds meer EU-landen geven AstraZeneca-vaccin aan ouderen


Steeds meer EU-landen geven het coronavaccin van AstraZeneca ook aan ouderen. Buurlanden Duitsland en België besloten daar de afgelopen dagen al toe en inmiddels hebben ook Zweden en Denemarken die stap gezet. In Nederland heeft het ministerie van Volksgezondheid de Gezondheidsraad om advies gevraagd.

Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

Bezoek voor verpleeghuisbewoners met twee prikken mogelijk aangepast


In een nog niet gepubliceerd advies van het Outbreak Management Team (OMT) is te lezen dat verpleeghuisbewoners met twee coronaprikken, dagelijks niet één maar twee bezoekers mogen ontvangen. Quarantaine na contact met een besmet persoon blijft nodig, maar wordt wel verkort tot vijf dagen. Of dit advies wordt overgenomen door het kabinet, is nog...

Normal_kaars_overlijden_dood

Sterfte in week 8 lager dan verwacht, vooral onder 80-plussers


In week 8 (22 tot en met 28 februari) overleden naar schatting ruim 3.200 mensen. Dat zijn minder sterfgevallen dan verwacht voor deze periode en bijna 300 sterfgevallen minder dan in de week ervoor (3.491). Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder en Wlz-zorggebruikers nam af. Dat meldt het CBS.

Logo_logo_steffie

Zorg in coronatijd eenvoudig uitgelegd met Steffie-module


Het is belangrijk dat iedereen met gezondheidsklachten contact opneemt met hun huisarts of hun vaste zorgverlener, ook in coronatijd. Daarom publiceert het ministerie van Volksgezondheid de Steffie-module ‘Zorg nodig in coronatijd?’. Daarin wordt in beeld, tekst en geluid eenvoudig uitgelegd wat men kan doen bij klachten, wanneer men een afspraa...

Normal_rss_entry-273258

RIVM meldt 4161 coronabesmettingen, minder dan gemiddeld


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4161 nieuwe coronabemettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat.

Normal_rss_entry-273254

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald


De ziekenhuizen in Nederland behandelen weer iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Momenteel liggen 1923 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 23 minder dan op woensdag en 61 minder dan op dinsdag.

NZG Ingezonden

NZG Nieuwsoverzicht