Nationale Zorggids

NZG Dossier Corona nieuws

Normal_ziek_behandeling_ziekenhuis_infuus

Kritiek planbare zorg kan doorgaan, ondanks toenemende ziekenhuisopnames


Dat er meer coronapatienten in het ziekenhuis worden opgenomen, lijkt gelukkig nog geen effect te hebben op de doorgang van kritieke planbare zorg in de ziekenhuizen. De capaciteit hiervoor in de ziekenhuizen blijft stabiel. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Normal_ouderen_ouderenzorg_dementie

'Isolatie ouderen uit angst voor corona gevaarlijker dan het virus zelf'


Volledig gevaccineerde ouderen blijven zich isoleren van de buitenwereld omdat ze nog steeds bang zijn voor besmetting met het coronavirus. Klinisch geriaters zien ouderen eenzaam worden, ondervoed raken en vaker botbreuken krijgen door een val. De geriaters zien isolatie gevaarlijker worden dan het virus. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_rss_entry-292798

Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart


Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.

Normal_mrna_coronavaccin_coronavaccinatie_pfizer_moderna

Onderzoek: vaccin Pfizer werkt na half jaar 84 procent


De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Onderzoekers schrijven dat in een voorpublicatie van hun onderzoek, waar wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers aan meedoen.

Normal_rss_entry-292770

9 regio's niet meer op hoogste risiconiveau, Zeeland juist wel


In negen regio's is het aantal nieuwe coronagevallen zo sterk gedaald, dat ze niet meer op het hoogste risiconiveau staan. Ze gaan van zeer ernstig naar ernstig. Zeeland gaat juist de omgekeerde weg. Vorige week was de situatie er ernstig, nu is die zeer ernstig geworden.

Normal_ziekenhuisbed

LCPS weer operationeel voor bovenregionale spreiding


Vanwege de oplopende coronabezetting in ziekenhuizen is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) sinds deze week weer operationeel. De verhoogde instroom van nieuwe coronapatiënten zorgt voor grotere druk op de zorg, met regionale verschillen. Door middel van bovenregionale spreiding kan deze druk gelijk verdeeld worden, zodat...

Normal_arts_patient_intake

Huisartsen kunnen niet op vakantie vanwege overbelaste praktijken


Huisartsen willen heel graag op vakantie, maar het kan deze zomer gewoonweg niet: de praktijken zijn overbelast door personeelstekorten. Ze moeten tegenwoordig strijden met de GGD om huisartsen en doktersassistenten binnen te halen. Dit meldt NRC. 

Normal_rss_entry-292593

Aantal nieuwe prikken blijft dalen: vorige week 1 miljoen prikken


Het aantal mensen dat in een week tijd wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, daalt verder. Vorige week hebben iets meer dan 1 miljoen mensen een eerste of tweede prik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei.

Normal_rss_entry-292616

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt


In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het centrum op de eigen site. Het spreekt zelf van een doorbraak.

Normal_coronavaccinatie__gele_boekje

Start versnelde beoordeling coronavaccin Sanofi / GSK


De versnelde beoordelingsprocedure (‘rolling review’) van het coronavaccin Vidprevtyn van fabrikanten Sanofi/GSK is gestart. Dit meldt het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA. Het CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité, aldus het CBG.  

Normal_rss_entry-292447

Eventuele testkosten bij terugkeer voor eigen rekening


Als Nederlandse vakantiegangers na 8 augustus een negatieve test nodig hebben om terug naar huis te gaan, en hiervoor kosten moeten maken, zijn deze voor eigen rekening. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Normal_zorgpersoneel__zorgverlener__salaris

Zorginstellingen durven tweede zorgbonus niet aan te vragen


Vakbond FNV Zorg & Welzijn ontvangt de laatste dagen veel signalen dat grotere en kleinere zorgwerkgevers de bonus niet durven aan te vragen, omdat ze geen risico willen lopen dit later terug te moeten betalen. De bonus bedraagt ongeveer 200 tot 240 euro per medewerker en kan tot dinsdagvond 27 juli, 18.00 uur worden aangevraagd door de werk...

Normal_rss_entry-292436

Reizigers wacht per 8 augustus controle op coronatestbewijs


Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij grensregio's. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronabewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koni...

Normal_gesprek__praten__jeugd_

Jeugdzorgwerker voelt zich ook veerkrachtig tijdens corona


Ondanks de coronacrisis voelt 80 procent van de jeugdzorgprofessionals zich veerkrachtig. Dat blijkt uit een online vragenlijst met 499 respondenten, uitgezet door Garage2020 en PGGM&CO. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Normal_rolstoel_beperking_handicap

Nieuw onderzoek naar invloed van corona op jongeren met beperking


Jongeren met een beperking ervaren corona als een extra beperking, blijkt uit onderzoek van Youngworks, in opdracht van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Ieder(in) en jongPIT. Zo zijn er jongeren die afstand houden als dubbel afstandelijk voelden omdat ze blind zijn. Jongeren met een beperking hebben hun vriendschap zien uitdunnen en...

Normal_rss_entry-292454

Minister: plan voor inhaalzorg komt nu half augustus


Er is meer tijd nodig om tot een concreet inhaalplan voor de zorg te komen. Het ministerie van Volksgezondheid dacht deze maand duidelijkheid te kunnen geven hoe zorgingrepen die vanwege corona niet door konden gaan, kunnen worden ingehaald. Maar dat wordt nu half augustus, schrijft minister Tamara van Ark in een brief aan de Tweede Kamer.

NZG Ingezonden

NZG Nieuwsoverzicht