Nationale Zorggids

NZG Dossier Corona nieuws

Normal_ouderen__dement__eenzaam

Hoe werkt het hitteprotocol in de zorg?


Per woensdag 10 augustus 2022 activeert het RIVM het Nationaal Hitteplan. Het Nationaal Hitteplan is erop gericht om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij bijvoorbeeld maatregelen nodig zijn ter bescherming van kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen ongemakken en gezo...

Normal_rss_entry-345432

Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen


Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

Normal_rss_entry-345419

'Tropenrooster' voor sommige vaccinatie- en testlocaties


Vaccinatie- en testlocaties van de GGD sluiten de komende dagen soms eerder vanwege de verwachte hittegolf. Onder meer Rotterdam-Rijnmond laat dinsdag weten dat alle locaties tussen 10 en 13 augustus slechts tot 13.00 uur geopend zijn.

Normal_rss_entry-345400

'De GGD moet personeel in andere branches zoeken'


De GGD moet voor de vaccinatiecampagne van dit najaar prikkers vinden die al gepensioneerd zijn of bijvoorbeeld reservist zijn. Dat bepleit Robèr Willemsen, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De organisatie beklaagde zich eerder in het AD over oneerlijke concurrentie, omdat de GGD hogere uurlonen kan betalen. D...

Normal_rss_entry-345308

Aantal coronagevallen terug naar laagste niveau in twee maanden


Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

Normal_rss_entry-345339

Ook Tweede Kamer heeft kritiek op de 'haastige' coronawet


Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vall...

Normal_rss_entry-345335

Nederland bijna terug op niveau van voor de zomergolf van het coronavirus


Voor de vierde week op rij daalt het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 15.000 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het laagste aantal in acht of negen weken tijd. Daarmee is Nederland bijna terug op het niveau voor de zomergolf begon.

Normal_rss_entry-345289

BioNTech boekt minder omzet vanwege achterblijvende vaccinverkoop


Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech heeft in het tweede kwartaal minder omzet geboekt. Dat komt doordat de bestellingen voor het coronavaccin achterbleven ten opzichte van een jaar geleden toen de injectie net op de markt was gekomen. BioNTech ontwikkelde samen met Pfizer een vaccin tegen het coronavirus.

Normal_rss_entry-345255

'De permanente coronawet was een haastklus'


Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

Normal_coronavirus_3

Effectiviteit COVID-19-vaccin varieert bij verschillende virusvarianten


Tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie is Nederland begonnen met het monitoren van virusvarianten. Dit is gedaan door middel van whole-genome sequencing (WGS), een uitgebreide methode voor het analyseren van een volledige set aan genetisch materiaal in een organisme. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het risico op infectie door bèta...

Normal_hersenonderzoek

Week 31: Hersenstimulatie bij agressie, vasten bij diabetes en oversterfte


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer een nieuw coronavaccin, hersenstimulatie bij agressie, te weinig zorg voor asielzoekers, vasten bij diabetes en oversterfte in het nieuws. In dit weekover...

Normal_sterfte

In juli was er oversterfte onder 80-plussers en Wlz-zorggebruikers


In de laatste week van juli (week 30, 25 juli tot en met 31 juli 2022) overleden naar schatting 3200 mensen. Dat zijn er net iets meer dan in de week ervoor (3144) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel juli overleden ongeveer 1350 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebr...

Normal_rss_entry-344954

Een op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten


Een op de acht mensen die besmet raken met corona houdt daar Long Covid aan over, wijst grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland uit. Met andere woorden: ze hebben langdurige klachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.

Normal_vaccinatie_onbestemde_leeftijd

De 'griepprikgroep' wordt deze ronde beter meegenomen bij vaccinatie corona


Op aandringen van onder andere Ieder(in) en Patiëntenfederatie worden mensen met een kwetsbare gezondheid (griepprikgroep) onder 60 jaar in deze vaccinatieronde van het coronavirus beter meegenomen. Dat meldt Ieder(in).

Normal_rss_entry-344800

Omzet Moderna stijgt door grote vraag naar vaccins


Door de grote vraag naar coronavaccins heeft biotechnologiebedrijf Moderna zijn omzet in het tweede kwartaal zien toenemen. De winst bleef wel achter omdat het bedrijf vaccins moest afschrijven die over de datum waren. Daardoor kon het niet alle verkoopverplichtingen nakomen wat Moderna uiteindelijk geld kostte.

Normal_rss_entry-344802

Gemiddeld aantal coronagevallen blijft dalen


De lijn van de corona-epidemie in Nederland blijft dalen. Het gemiddelde aantal positieve tests daalt nu drie weken onafgebroken en staat op het laagste niveau sinds 17 juni.