Privacy corona-apps waarborgen

Experts maken zich zorgen om de privacy van apps die ingezet kunnen worden om het coronavirus in te dammen. In een manifest schrijven deskundigen op het gebied van informatietechnologie en privacy dat apps inbreuk kunnen maken op de rechten van de mensen. Volgens de experts moeten er strenge eisen aan de privacy worden gesteld. Dit meldt de NOS.

Volgens de ondertekenaars van het manifest, onder wie Waag, Bits of Freedom, het Platform Burgerrechten, Code for NL en AI Now Institute, moet een app veilig, tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn, zonder commerciële bijbedoelingen.

'Privacy van apps moet gewaarborgd zijn'

De overheid wil met apps de verspreiding van het coronavirus in kaart brengen, en zo onderzoeken hoe het virus onder controle kan worden gekregen en hoe een nieuwe uitbraak voorkomen kan worden. Marleen Stikker, directeur van Waag en initiatiefnemer van het manifest: "Ik zie onvoldoende garanties dat de minister rekenschap geeft van waarborgen. Zo moet de app niet in private handen te zijn, maar in publieke handen. Er mag geen centrale dataopslag zijn. Belangrijk is dat een app echt ingezet wordt voor het idee dat mensen zichzelf goed kunnen informeren en niet dat er middels die app wordt ingegrepen door de overheid."

Privacy van apps moet voldoen aan strenge eisen 

De eisen die de privacydeskundigen stellen aan een app, betreffen onder andere het doel ervan: de app zou alleen gebruikt mogen worden om het coronavirus onder controle te krijgen. Ook zou er volgens hen onafhankelijk toezicht op de app moeten komen. Verder vinden ze dat de inzet van de app tijdelijk moet zijn en dat hij niet mag worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Door: Nationale Zorggids