Week 16: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. We kunnen er niet meer om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding nemen het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week:

Maandag: kwart van alle coronapatiënten werkt in zorgsector 

Van alle Nederlanders bij wie het coronavirus is vastgesteld, werkt 24 procent in de zorg. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Zo is 56 procent van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11 procent van de meldingen tot nu toe." Het verschil komt onder meer door de mate van verspreiding van het coronavirus

Dinsdag: Radboudumc ontdekt mogelijk essentieel onderdeel ziekteproces Covid-19 

Onderzoekers van het Radboudumc lijken een essentieel mechanisme in het ziekteproces van Covid-19 gevonden te hebben, dat tot dusver over het hoofd werd gezien. Als het inzicht klopt, heeft dat waarschijnlijk belangrijke consequenties voor de behandeling van de ziekte. In internationaal verband wordt nu onderzocht of de nieuwe inzichten en behandelingen inderdaad effect hebben in de praktijk. 

Woensdag: faillissement dreigt voor praktijken paramedische zorgverleners 

In een brandbrief aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het Paramedisch Platform Nederland (PPN) haar zorg uitgesproken over de financiële nood voor de paramedisch zorgverleners. Het bericht in de media is dat na Pasen zorgaanbieders de aangeboden continuïteitsbijdrage via ZN vervroegd kunnen aanvragen indien zij in ernstige financiële nood verkeren. Echter is dit voor vele paramedische beroepsgroepen niet het geval. Daarmee komt voor noodlijdende praktijken de financiële steun te laat. 
 

Donderdag: coronaregels in Noord-Nederland mogelijk eerder versoepelen

In het noorden van Nederland, waar veel minder mensen met het coronavirus zijn besmet dan elders, kunnen de coronamaatregelen mogelijk eerder worden versoepeld. De deskundigen die het kabinet adviseren over een uitweg uit de coronacrisis denken daarover na, zegt hun voorzitter Jaap van Dissel.
 

Vrijdag: 'onvoorstelbaar leed' bij mensen met autisme en verstandelijke beperking

Veel kinderen en volwassenen met autisme en een verstandelijke beperking die in een instelling leven hebben hun familie al wekenlang niet meer gezien door de coronamaatregelen. Dit blijkt grote gevolgen te hebben voor de psychische gezondheid van deze mensen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) die hierover alarmerende signalen van familieleden ontvangt. 

Door: Nationale Zorggids