Week 17: vaccinatie pneumokokken, AOW-leeftijd en beloning zorgpersoneel

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Lange tijd konden we er niet om heen: het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding namen het nieuws volledig in beslag. Nu de aantallen patiënten op de intensive care gelukkig aan het dalen zijn en ook het sterftecijfer afneemt, komt er ook weer een beetje ruimte voor anders nieuws uit zorgland. Zoals deze week de start van het vaccinatieprogramma tegen pneumokokkeninfectie voor ouderen dit najaar en een onderzoek van het RIVM naar de algemene gezondheid van Nederlanders en de verwachtingen voor de toekomstige AOW-leeftijd.

Maandag: 70-plussers krijgen voorrang bij vaccinatie tegen pneumokokkeninfectie

Dit najaar gaat het vaccinatieprogramma voor ouderen tegen een pneumokokkeninfectie van start. De Gezondheidsraad adviseert om 70-plussers als eerste uit te nodigen voor de vaccinatie. Zij hebben zowel bij ziekte door pneumokokkeninfectie als bij een coronabesmetting een hoger risico op een ernstig verloop daarvan Staatssecretaris Blokhuis had de raad gevraagd of de Covid-19-pandemie aanleiding is om bepaalde groepen voorrang te gaan geven. Een pneumokokkeninfectie kan leiden tot longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergifting met een mogelijk dodelijke afloop. 

Dinsdag: 'Nederlanders zijn gezond genoeg om de AOW-leeftijd te verhogen'

Nederlanders leven langer en grotendeels ook in goede gezondheid. De gezondheid van mensen in de jaren voor de AOW-leeftijd blijft naar verwachting gelijk of verbetert. Dit betekent dat gezondheid geen belemmering is om de AOW-leeftijd te verhogen. Het aantal 60-plussers dat met gezondheidsproblemen doorwerkt zal echter wel stijgen. Dit komt doordat een grotere groep Nederlanders de leeftijd van 60 jaar en ouder zal bereiken en langer zal doorwerken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Woensdag: Hoekstra wil zorgpersoneel in coronazorg extra belonen

Zorgverleners die de strijd tegen het coronavirus aanvoeren, kunnen rekenen op een extraatje uit de schatkist. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Nieuws.

Donderdag: Groningse psycholoog hekelt Nederlandse aanpak coronacrisis

De Groningse psycholoog en auteur Martin Appelo vindt dat het kabinet "domme maatregelen" neemt in de strijd tegen het coronavirus. Als het aan hem ligt, zouden er meer gedragsdeskundigen in het team zitten dat het kabinet adviseert: "Dat er nu nog steeds nauwelijks mensen meedenken die verstand van psychologie en gedrag hebben, vind ik onbegrijpelijk." De psycholoog denkt dat veel mensen de maatregelen niet lang meer volhouden. Appelo's uitspraken zorgden voor veel ophef.

Vrijdag: 'Verpleeghuizen en thuiszorg te lang blinde vlek in coronacrisis'

De organisatorische tweedeling in de gezondheidszorg tussen cure en care heeft ertoe bijgedragen dat verpleeghuizen en thuiszorg te lang een blinde vlek zijn geweest in de coronacrisis. "We hadden die schotten tussen cure (genezen) en care (verzorgen) allang moeten opheffen", zegt Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen in De Telegraaf. "Deze crisis heeft nog duidelijker gemaakt dat het zo niet werkt. Er is één samenleving. Mensen zijn mensen. Zij komen overal, en het coronavirus helemaal."
 
Door: Nationale Zorggids