Internationale saamhorigheid in coronacrisis

Nationale Thuisbingo tegen eenzaamheid bij ouderen. Massaal applaus en het nummer You'll Never Walk Alone voor alle zorgmedewerkers. Smartphones inzamelen zodat ouderen kunnen videobellen met geliefden. Het is duidelijk dat de coronacrisis in Nederland tot saamhorigheid kan leiden. Maar ook in andere landen zorgen de lockdown-maatregelen voor creatieve acties en hartverwarmende initiatieven. Daarom vandaag een kijkje over de grens. Ter inspiratie, of gewoon omdat we er blij van worden.

Met gratis WiFi van de schoolbus je huiswerk maken in Amerika

Scholen in de staat Texas in Amerika hebben meer dan honderd schoolbussen met gratis WiFi bij buurten en appartementencomplexen gezet waar kwetsbare kinderen wonen. Omdat deze scholieren geen internettoegang hebben, kunnen ze vanuit huis toch het internet op en hun huiswerk doen. 

Een marathon lopen in je eigen tuin kan maar zo 22.000 euro opleveren

Een speerwerper uit Cheltenham in Engeland liep een marathon in zijn eigen kleine tuin om geld op te halen voor de Britse gezondheidsdienst. Zijn tuin bestaat uit een klein stukje gras, wat gravel en een patio. Hij liep deze maratuin in minder dan vijf uur en haalde meer dan 20 duizend euro op. Volgens zijn eigen berekening is hij ongeveer zevenduizend keer heen en weer gerend.

24 uur lang pianospelen om geld in te zamelen voor angstige en depressieve mensen 

We blijven nog even in Engeland, want een 21-jarige muziekstudent uit Norfolk speelde 24 uur lang piano om geld op te halen voor Mind, een liefdadigheidsinstelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De student wilde mensen helpen die door het coronavirus angstig of depressief waren geworden. Hij streamde zijn pianospel zodat iedereen mee kon luisteren en verzoeknummers kon indienen. Elke acht uur nam hij een koude douche om er daarna weer fris tegenaan te gaan. 

Spaanse taxichauffeur krijgt minutenlange staande ovatie voor gratis ritjes voor patiënten

In Spanje gaven ziekenhuismedewerkers een taxichauffeur een minutenlange staande ovatie omdat hij in de coronacrisis gratis ritjes geeft aan patiënten. Het personeel lokte hem met een smoes naar het ziekenhuis. Toen hij aankwam, werd hij overweldigd door een massaal applaus en een envelop met geld. De man was zichtbaar ontroerd door het gebaar maar ook kijkers van het filmpje hielden het niet droog!

100-jarige Britse veteraan loopt honderd rondjes met looprek en haalt 33 miljoen euro op

Tom Moore, een Britse oorlogsveteraan, haalde 33 miljoen euro op voor de Britse gezondheidszorg door op 99-jarige leeftijd met zijn looprek honderd rondjes te lopen in zijn tuin. Zijn doel was duizend pond (ruim 1100 euro) om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Op zijn honderdste verjaardag op 16 april bleek hij ies meer te hebben ingezameld: maar liefst 33 miljoen euro. Nog dezelfde dag werd hij gepromoveerd van kapitein tot kolonel en werd hij bijna bedolven onder maar liefst 140 duizend verjaardagskaartjes. 140 schoolmedewerkers, ouders en scholieren moesten helpen om alle kaarten te openen en tentoon te stellen in een school, een klus die uren duurde! 

Jongen met open ruggetje haalt geld op door elke dag met looprek te lopen

Geïnspireerd door dit verhaal wilde een 6-jarige Engelse jongen met een open ruggetje (ook wel spina bifida genoemd) ook geld ophalen. Hoewel hij pas met 18 maanden kon lopen en korte afstanden nog lastig voor hem waren, liep hij elke dag tien meter met zijn looprek en haalde daarmee meer dan 40 duizend euro op. 

Mis je nog mooie initiatieven in het overzicht of heb je zelf een goed idee? Laat het weten in een reactie en wij voegen de actie aan deze lijst of aan de lijst met Nederlandse initiatieven toe.

Door: Nationale Zorggids