Resveratrol uitverkocht na uitspraak

Het hoofd van de intensive care-afdeling van het UMCG, Peter van der Voort, denkt dat het voedingssupplement resveratrol ervoor kan zorgen dat iemand met het coronavirus niet op de IC belandt. Hij deed deze uitspraak in het tv-programma Jinek. Na de uitzending kochten mensen massaal het middel, een antioxidant dat bij de drogist te koop is. Ook kwamen de uitspraken hem op kritiek te staan van andere wetenschappers. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

 

Eerder werd al duidelijk dat het coronavirus bij mensen met overgewicht een ernstiger beloop heeft. Groningse onderzoekers ontdekten dat een verhoogde hoeveelheid leptine in het bloed, zoals bij mensen met overgewicht, kan leiden tot een embolie bij coronapatiënten. Dat leidt tot benauwdheid.

'Resveratrol is een veelbelovend middel'

Van der Voort is van mening dat resveratrol een veelbelovend middel is om de verhoogde leptineniveaus tegen te gaan: "Ik heb goede hoop dat als je vanaf het begin dat je ziek wordt dit spul neemt, je het ziektebeeld wat kunt dempen, waardoor het niet zo ernstig verloopt dat je naar de ic moet."

Meer onderzoek nodig naar relatie leptine en coronavirus

Andere deskundigen vinden dit te snel geconcludeerd en roepen op om kritisch te blijven. Er zou meer onderzoek moeten komen naar de functies van leptine in relatie tot het coronavirus. Ook is het nog steeds de vraag of het ernstiger ziektebeloop van het coronavirus bij mensen met overgewicht door het hormoon leptine komt.

Resveratrol was jaren geleden al hype

Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie van Wageningen Universiteit, vindt een hype rondom resveratrol niet wenselijk. Jaren geleden leek het of het middel, dat onder andere in wijn zit, zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Tot bleek dat je dan 100 liter wijn per dag moet drinken. Hij merkt op dat vooral drogisterijen profiteren van het middel omdat het nu overal is uitverkocht. Hij vindt het de taak van wetenschappers om kritisch te blijven.

Meer onderzoek nodig naar medicijnen coronavirus

Van der Voort gaf in de uitzending aan dat hij geen valse hoop wil bieden. Omdat het middel lage risico's kent en niet duur is, voelde hij zich genoodzaakt om de mogelijk gunstige effecten mee te nemen in zijn update aan het publiek. Wel roept hij wetenschappers op tot het doen van meer onderzoek omdat er haast geboden is.

Door: Nationale Zorggids