Normal_coronavirus-5046679_640

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog altijd nemen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: coronavirus kan ook cellen in darmwand infecteren

Het coronavirus kan behalve de longen ook rechtstreeks de cellen van de darmwand infecteren en zich daar tevens vermenigvuldigen. Dit ontdekten onderzoekers van onder meer de Universiteit Maastricht en het Erasmus MC. Volgens de onderzoekers verklaren de resultaten van het onderzoek waarom een derde van de coronapatiënten maag-darmklachten zoals diarree krijgt.

Dinsdag: zo verlenen verpleegkundigen zorg op afstand in tijden van corona

Vanwege de corona-uitbraak lag een deel van de reguliere zorg de afgelopen tijd stil. Praktijken werden gesloten, afspraken en behandelingen uitgesteld, en sommige patiënten durfden niet meer naar de huisarts. Gelukkig konden sommige sectoren ook zorg op afstand verlenen. Via videotools, apps of per telefoon. Wij vroegen drie zorgverleners hoe zorg op afstand hen bevalt. Wat vinden patiënten ervan? Wat is lastig? En wat werkt juist goed? Drie zorgverleners vertellen hoe zij zorg verlenen op afstand.

Woensdag: Nederlandse virologen vinden mogelijk antistof tegen coronavirus

Wetenschappers in Utrecht en Rotterdam hebben een antistof gevonden die mogelijk werkt tegen het coronavirus. Het kan misschien voorkomen dat het virus een cel binnendringt en mensen ziek maakt. En als iemand al ziek is, kan de antistof wellicht voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt door het lichaam. 

Donderdag: Outbreak Management Team schaart zich nog niet achter versoepeling coronamaatregelen

De aangekondigde versoepeling van veel coronamaatregelen wordt nog niet gesteund door de adviseurs waarop het kabinet tot dusver heeft gevaren. "Er is alleen een perspectief geschetst" en er moet de komende weken steeds "naar gekeken worden" of het virus niet toch weer dreigt op te flakkeren, zei Jaap van Dissel van het RIVM, de voorman van de deskundigen in het Outbreak Management Team, tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Vrijdag: de onbekende kinderziekte - wat is er tot nu toe wél bekend?

Op dit moment liggen er in Nederland twee kinderen op de intensive care met een onbekend ziektebeeld. Mogelijk gaat het om een nieuwe variant van de ziekte van Kawasaki, een zeldzame en potentieel gevaarlijke ontstekingsziekte. De symptomen die de kinderen hebben, lijken echter ook op die van het toxische shock syndroom. De klachten van de kinderen lijken niet veroorzaakt te zijn door het coronavirus. Beide kinderen zijn hierop getest en de tests waren negatief. Het is mogelijk dat het om een nieuwe, nog onbekende ziekte gaat. Wat is hier tot nu toe over bekend?

Door: Nationale Zorggids