Normal_coronatest_coronavirus_corona

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Naleving gedragsregels corona gaat beter’

Nederlanders mijden de drukte beter dan zes weken eerder. Dit lijkt nu makkelijker, mogelijk doordat het kabinet gevraagd heeft om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het aantal mensen met nieuwe klachten dat zich liet testen, nam de afgelopen tijd flink toe. En de meeste mensen doen voldoende boodschappen om een paar dagen vooruit te kunnen.

Dinsdag: start coronavaccinatie mogelijk al begin januari

Als alles meezit, worden begin januari in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet dinsdag weten dat in de logistieke operatie alles erop gericht is om in de week van 4 januari 2021 te starten met het vaccineren van kwetsbare ouderen, mensen in gehandicapteninstellingen en hun medische professionals.

Woensdag: ‘Uitstellen borstkankeronderzoek door corona leidt tot meer doden’

Borstkankervereniging Nederland en KW Kankerbestrijding zijn kritisch op het plan om het bevolkingsonderzoek borstkanker tot nader order te verschuiven van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar. Dit heeft volgens hen tot gevolg dat er meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. Helaas is dit volgen staatssecretaris Paul Blokhuis onvermijdelijk omdat er door corona en het aanhoudende personeelstekort te veel druk op de organisatie staat.

Donderdag: GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer

De GGD’en in het land gaan er vooralsnog vanuit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Het ziet ernaar uit dat zij alleen de mensen die niet tot risicogroepen behoren gaan inenten tegen het coronavirus. Voordat de GGD’s in actie komen, moeten er ongeveer 5 miljoen ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgmedewerkers worden gevaccineerd.

Vrijdag: OMT-leden thuis bedreigd en op social media

Leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, zijn de afgelopen tijd bedreigd. Diederik Gommers spreekt over ernstige bedreigingen via social media. Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss en viroloog Marion Koopmans zeggen brieven thuis te hebben ontvangen. Geen brieven die per post zijn gegaan, maar die persoonlijk in de brievenbus zijn gedaan.

Door: Nationale Zorggids