Normal_coronavirus__coronacijfers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: meerdaagse festivals mogen ook na 13 augustus niet doorgaan

Het kabinet heeft besloot maandag dat meerdaagse festivals ook na 13 augustus en tot ten minste 1 september verboden zijn. Lowlands, Mysteryland en Down the Rabbit Hole gaan dus niet door.

Dinsdag: reizigers wachten per 8 augustus controle op coronatestbewijs

Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij grensregio’s. Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronabewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Hoe dat precies zit met gevaccineerd/niet gevaccineerd zijn, lees je hier.

Woensdag: LCPS weer operationeel voor bovenregionale spreiding

Vanwege de oplopende coronabezetting in ziekenhuizen is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weer operationeel. De verhoogd instroom van nieuwe coronapatienten zorgt voor grotere druk op de zorg, met regionale verschillen. Wat het LCPS hiertegen doet, lees je hier.

Donderdag: vaccin Pfizer werkt na half jaar 84 procent

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer daalt na zes maanden naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent, zeggen onderzoekers. Het vaccin werkt het beste in de eerste twee maanden na de tweede en laatste prik. Daarna wordt het langzaam minder. Is een derde prik de oplossing?

Vrijdag: ruim 90 procent donors heeft antistoffen tegen corona in bloed

Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 93 procent antistoffen tegen corona in het bloed. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen. Sanquin kan met testen vaststellen of de antistoffen tegen het virus voortkomen uit vaccinatie of besmetting.

Door: Nationale Zorggids