Normal_coronavirus__coronacijfers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ziekenhuisbestuurders willen actie van overheid om besmettingscijfers

De regering moet actiever optreden tegen het coronavirus om te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken. Meerdere ziekenhuisbestuurders roepen de overheid in Trouw op maatregelen te overwegen, nu het aantal opgenomen coronapatiënten toeneemt.

Dinsdag: kabinet grijpt mogelijk in: komen er maatregelen voor niet-gevaccineerden?

Het kabinet kan niet langer wachten nu het aantal ziekenhuisopnames door corona stijgt: er moeten worden ingegrepen zodat de zorg niet overbelast raakt. Zorgverleners roepen hier sinds vorige week al om en zijn gefrustreerd over het grote aantal niet-gevaccineerden dat in het ziekenhuis belandt. De vraag voor coronaminister Hugo de Jonge is nu: komen er algemene maatregelen of alleen voor de risicogroepen, in dit geval de niet-gevaccineerden?

Woensdag: ‘Wacht niet op coronamaatregelen, neem eigen verantwoordelijkheid’

Iedereen zou op dit moment moeten nadenken over de manier waarop we het snel stijgende aantal coronabesmettingen kunnen tegengaan, stelt epidemioloog Olaf Dekkers. Neem eigen verantwoordelijkheid, zegt hij. "We zijn een soort kleuterklas die afwacht tot het kabinet zegt wat er niet meer mag."

Donderdag: antidepressivum verlaagt kans op ziekenhuisopname door Covid-19

Het antidepressivum fluvoxamine wordt normaliter gebruikt om psychische aandoeningen zoals depressies en stoornissen te behandelen. Het middel werkt ontstekingsremmend. Omdat Covid-19 een overreactie van het immuunsysteem kan veroorzaken, lijkt fluvoxamine inzetbaar als behandeling voor coronapatiënten. Lees meer over fluxovamine tegen Covid-19.

Vrijdag: 61.000 operaties ingepland, maar afschaling zorg is weer in zicht

Ziekenhuizen en zelfstandige klinieken spannen zich in om zoveel mogelijk planbare zorg aan patiënten te leveren. Met de toename van het aantal coronapatiënten op de intensive cares en andere ziekenhuisafdelingen wordt dat wel steeds moeilijker. Ook huisartsen, wijkverpleging en paramedici ervaren dat de druk oploopt. Lees meer over de zorgen van de NZa over de druk op de zorg.

Door: Nationale Zorggids