Latere menstruatie mogelijk door coronavaccinatie

Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus kunnen mogelijk iets later menstrueren dan ongevaccineerde vrouwen. Het verschil is minder dan één dag en waarschijnlijk slechts van tijdelijke duur. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarmee wetenschappers misverstanden over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties uit de wereld willen helpen.

Hoofdauteur Alison Edelman van de Oregon Health & Science University legt aan het Franse persbureau AFP uit dat de ontdekte effecten van een coronavaccinatie op de menstruatie "te verwachten" waren. Hij noemt de uitkomsten "zeer geruststellend".

Onderzoekers gebruikten geanonimiseerde data van 2400 gevaccineerde en 1500 ongevaccineerde vrouwen die hun menstruatie bijhielden via een app. Gedurende drie maanden voorafgaand en drie maanden na afloop van de vaccinatie werden de menstruatiecyclussen gemonitord. Gevaccineerde vrouwen bleken gemiddeld 0,64 dagen later te menstrueren na de eerste vaccinatie en 0,79 dagen na de tweede vaccinatie ten opzichte van ongevaccineerden.

Oorzaak

De wetenschappers konden geen oorzaak geven voor de verandering. Vermoedelijk beïnvloedt de vaccinatie het immuunsysteem. De lengte van de menstruatie bleef gelijk. De onderzoekers benadrukken dat veranderingen in de menstruatie allerlei oorzaken kunnen hebben, zoals een infectie, ziekte of stress.

Lareb

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot begin vorige maand meer dan 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Er zijn ongeveer 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De klachten varieerden van hevige of late menstruatie tot bloedingen na de overgang. Lareb concludeerde naar aanleiding van die meldingen dat het mogelijk is dat vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen. Dat bleek eerder ook uit een Noors onderzoek, waar wetenschappers ook stelden dat het gaat om een "tijdelijk effect".

Door: ANP