Week 10 eiwittenvaccin, 15 potentiële pandemieën & griepepidemie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere de aankomende griepepidemie, vaccins tegen 15 potentiële pandemieën en een nieuw eiwittenvaccin tegen corona in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: medewerkster doet aangifte tegen oud-bestuurder Dordts ziekenhuis

Een oud-bestuurder van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft zich volgens een medewerkster schuldig gemaakt aan aanranding. Dit zou in 2015 zijn gebeurd. Onlangs deed ze aangifte tegen de man.

Dinsdag: Moderna werkt aan vaccins tegen vijftien potentiële pandemieën

Moderna, de ontwikkelaar van een van de twee mRNA-vaccins tegen corona, zegt aan vijftien andere vaccins te werken tegen virussen die het potentieel hebben een nieuwe pandemie te veroorzaken. Lees hier om welke virussen het gaat.

Woensdag: wat is het rotavirus en hoe besmettelijk is het?

Begin februari lagen er meer kinderen dan normaal met het rotavirus in het ziekenhuis. Volgens het RIVM begon het rotaseizoen ook nog eens eerder dan in pre-coronajaren. Wat is het rotavirus? Is het gevaarlijk? En hoe besmettelijk is de virusinfectie?

Donderdag: aantal mensen met griep neemt toe, griepepidemie in zicht 

Steeds meer mensen in Nederland hebben griep. Afgelopen week nam het aantal mensen met griep flink toe. Een griepepidemie wordt vastgesteld op basis van een x aantal mensen per 100.000 die bij de huisarts komt met griepachtige verschijnselen.

Vrijdag: vaccin Novavax vanaf maandag beschikbaar

Mensen die liever niet gevaccineerd worden met een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen kunnen vanaf maandag terecht voor een prik van Novavax. Hoe dat vaccin werkt, lees je hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky