Week 29: coronavirus, apenpokken, Sywert van Lienden & vermiste meisjes

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer apenpokken, corona, Sywert van Lienden en vermiste meisjes in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: De EU koopt 50.000 extra vaccins tegen apenpokken

De Europese Unie heeft 54.530 extra doses van een vaccin tegen het apenpokkenvirus ingekocht. Lidstaten die ze nodig hebben kunnen zich in Brussel melden. Er zijn volgens de Europese Commissie nu 7000 gerapporteerde gevallen van de ziekte in de EU, maar het vaccin is vrij schaars.

Dinsdag: Forse daling aantal nieuwe coronagevallen 

Het hoogtepunt van de coronagolf lijkt achter de rug, steeds minder coronabesmettingen komen aan het licht. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.470 positieve tests geregistreerd, bijna 11 procent minder dan in de week ervoor.

Woensdag: Wekelijks 3000 coronadoden in Europa

Hoewel het aantal coronapatiënten op de intensive care redelijk laag blijft, sterven in Europa elke week toch nog steeds bijna 3000 mensen aan het coronavirus. Verder is de afgelopen zes weken het aantal besmettingen verdrievoudigd in de Europese regio, meldt de directeur Europa van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, Hans Kluge. Hij roept landen dringend op het virus weer beter in de gaten te houden en verspreiding in te dammen. Anders kunnen in de herfst en winter problemen ontstaan.

Donderdag: Van Lienden ontslagen bij mondkapjesstichting

Sywert van Lienden wordt ontslagen als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Het Openbaar Ministerie vroeg om zijn ontslag omdat justitie denkt dat hij klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarover hij beweerde er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd heeft naar een commerciële bv, die losstond van de stichting. Hiermee verdiende hij miljoenen.

Vrijdag: De politie roept op mee te kijken naar vermiste Shirly Bettink en Latisha Pfeiffer

Opnieuw zijn er twee meisjes vermist uit de gesloten jeugdzorginstelling Via Jeugd in Cadier en Keer. De politie doet een dringend verzoek om mee te kijken naar de meisjes. Het gaat om Latisha Pfeiffer en Shirley Bettink.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong